Nauka dla Społeczeństwa

27.04.2024
PL EN
23.03.2024 aktualizacja 23.03.2024

Post przerywany może się wiązać z większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Post przerywany polegający na jedzeniu wyłącznie w ciągu 8 godzin na dobę wydaje się wiązać ze znacznie większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca w porównaniu z jedzeniem w ciągu 12–16 godzin – ogłoszono podczas konferencji American Heart Association (AHA) w Chicago.

Jedenie tylko w ciągu 8 godzin na dobę jest popularną formą postu przerywanego (Intermittent Fasting, IF). Ograniczone w czasie spożywanie pokarmów było już wcześniej łączone z poprawą ciśnienia krwi, poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Nie są jednak jasne długoterminowe skutki takiej diety.

Dr Wenze Zhong z Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju (Chiny) wraz ze współpracownikami przebadał około 20 tys. dorosłych (mniej więcej tyle samo mężczyzn i kobiet), którzy wzięli udział w amerykańskim badaniu National Health and Nutrition Examination Survey. Ich średni wiek wynosił 49 lat, a niecałe trzy czwarte stanowili biali niebędący Latynosami.

W latach 2003–2018 uczestnicy badania co roku informowali o swoim odżywianiu. Autorzy porównali te dane z rejestrami zgonów w latach 2003–2019 prowadzonymi przez US Centers for Disease Control and Prevention. Do badania włączono tylko osoby, które ukończyły 20. rok życia i wypełniły dwa kwestionariusze dotyczące diety w ciągu pierwszego roku trwania badania.

Post przerywany jest często chwalony ze względu na korzyści związane z długowiecznością. Jednak w okresie obserwacji wynoszącym średnio osiem lat osoby, które jadły w ciągu 8-godzinnego okna dziennego, nie żyły średnio dłużej niż osoby stosujące bardziej tradycyjny harmonogram posiłków, rozciągnięty na 12 do 16 godzin.

Co więcej, w przypadku osób, które przestrzegały 8-godzinnego harmonogramu jedzenia, w okresie obserwacji ryzyko śmierci z powodu chorób serca było o 91 proc. większe w porównaniu z tymi, które jadły dłużej niż 12–16 godzin.

W przypadku osób, u których przed badaniem zdiagnozowano choroby serca, jedzenie w przedziale trwającym od 8 do 10 godzin wiązało się z wyższym o 66 proc. ryzykiem zgonu z powodu chorób serca w porównaniu z osobami, które jadły w przedziale od 12 do 16 godzin. Wśród osób, u których zdiagnozowano nowotwór, jedzenie przez okres dłuższy niż 16 godzin wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z powodu tej choroby niż w przypadku bardziej ograniczonego harmonogramu posiłków.

Zdaniem Zhonga, wyniki nie dowodzi to, że jedzenie ograniczone w czasie było przyczyną któregokolwiek z odnotowanych zgonów.

Należy wziąć pod uwagę powody, dla których uczestnicy praktykują jedzenie ograniczone w czasie. Niektórzy mogli przyjąć ten schemat celowo, inni - ze względu na stan zdrowia lub zabiegi wpływające na apetyt.

Niektórzy mogli również mieć ograniczony harmonogram posiłków ze względu na ograniczony dostęp do żywności, który jest powiązany z niezdrowym stylem życia prowadzącym do chorób serca. Nie ma wreszcie danych co do rodzaju spożywanej w ten sposób żywności.

Autorzy przyznają, że ich badania opierały się na informacjach zgłaszanych przez samych pacjentów, które mogą być niedokładne. Planują zbadać, czy odkrycia dotyczą osób z szerszego zakresu grup etnicznych i w jaki sposób post może zwiększać ryzyko szkodliwych skutków zdrowotnych. Osobom, które chcą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci zalecają ogólnie zdrowy sposobu żywienia, niezależnie od pory dnia, w której jedzą, a pragnącym rozpocząć post przerywany – konsultację ze swoim lekarzem. (PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024