Cukrzyca szkodzi dyskom w kręgosłupie

Źródło: Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Przy cukrzycy typu 2 uszkodzeniu ulega struktura krążków międzykręgowych, tzw. dysków. Stają się mniej elastyczne i gorzej rozprowadzają energię.

Bóle pleców, szczególnie dolnego odcinka to jedna z głównych przyczyn przynajmniej czasowej niezdolności do pracy. Powód bólu często leży w ulegających degeneracji krążkach międzykręgowych popularnie nazywanych dyskami. Jednocześnie obserwowano już większe ryzyko bólu kręgosłupa u ludzi z cukrzycą typu 2.

Naukowcy z University of California, San Diego (USA) przyjrzeli się biomechanicznym reakcjom krążków na tę chorobę.

Jak się okazało, dochodzi przede wszystkim do zmniejszenia elastyczności kolagenowych nanowłókien, które rozpraszają energię pochodzącą z nacisku na krążek.

Badania synchrotronowe pokazały, że w dyskach pochodzących od zdrowych szczurów, włókna się obracały i ściskały, co pozwalało krążkowi na swobodne odbieranie i przekazywanie energii.

„U szczurów z cukrzycą sposób, w jaki krążki rozpraszały energię pod naciskiem znacząco się różnił. Cukrzyca ograniczyła zarówno rotację, jak i rozciąganie włókien, co wskazuje na zmniejszoną zdolność do reagowania na nacisk” – wyjaśniają badacze.

Dalsza analiza pokazała, że pod wpływem hiperglikemii między włóknami dochodzi do nieprawidłowych wiązań, które powodują stwardnienie całego układu.

„Nasze wyniki dostarczają nowego wglądu w potencjalny mechanizm leżący u podstaw związanych z cukrzycą uszkodzeń tkanki i mogą wskazać nowe podejścia zapobiegania i terapii tej silnie pogarszającej jakość życia przypadłości” – piszą naukowcy.(PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    ONZ: Słodkiej wody coraz mniej

  • Fot. Adobe Stock

    Ciemna czekolada powiązana z mniejszym ryzykiem cukrzycy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera