Branża piłkarska jest odpowiedzialna za emisję od 64 do 66 mln ton CO2 rocznie – ocenili naukowcy w raporcie „Brudne zagranie. Rosnący ślad węglowy futbolu”. Mniej więcej tyle dwutlenku węgla emitują rocznie Austria albo Peru.
Zwiększa się ilość nanoplastiku gromadząca się w naszych mózgach - wynika z najnowszych badań. Podczas sekcji zwłok stwierdzono, że jest go tyle, ile zawiera jedna plastikowa łyżeczka. Nie wiadomo jednak, jakie są tego skutki zdrowotne.
Ślady pozostawione na drzewach przez ogień wskazują, że pożary lasów w minionych stuleciach wyglądały inaczej niż obecnie; mniej szkodziły drzewom, a nawet bywały korzystne dla ekosystemu - informuje pismo „Global Ecology and Biogeography”.
Suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 wydaje się spowalniać starzenie biologiczne – informuje pismo „Nature Aging”.
Wraz z globalnym wzrostem temperatur coraz liczniejsze stają się populacje szczurów w miastach, co jest szczególnie zauważalne w Waszyngtonie – informuje pismo „Science Advances”.
Ludzie chętniej wybierają mięso niż jego roślinne alternatywy, ale tylko do momentu, kiedy te drugie są droższe lub w podobniej cenie - ustalili badacze z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle-Wittenberg.
Dieta oparta na pozbawionych błonnika sokach może szybko zwiększać liczbę związanych ze stanem zapalnym bakterii w jelitach, a zwłaszcza w ustach – informuje pismo „Nutrients”.
W Kanadzie liczba zgonów związanych z alkoholem wzrosła w czasie pandemii o 18 proc., podobnie jak liczba hospitalizacji z tego powodu - poinformowało czasopismo „CMAJ”.
Na Oceanie Atlantyckim u brzegów Portugalii znajduje się około 250 wraków statków, które w chwili zatopienia transportowały cenne przedmioty, wynika z badania prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Nowego w Lizbonie.
Woda nie dotarła na Ziemię na wczesnych etapach powstawania planety – pokazuje analiza meteorytów. Nowe badania mogą mieć kluczowe znaczenie m.in. dla teorii powstania życia.