Naukowcy stworzyli maszynę do obierania cebuli

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Maszynę do obierania cebuli, która zmniejsza ilość odpadów i energii potrzebnej do przeprowadzenia procesu, przy zachowaniu wszystkich wartości odżywczych warzywa, opracowali naukowcy z Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego.

Jak informuje portal Sieci Badawczej Łukasiewicz, maszyna o nazwie CleanerOnion może być wykorzystywana zarówno w branży rolniczej, jak i przetwórstwie żywności. Składa się z dwóch części, które mogą działać jako osobne urządzenia: pierwsza z nich obiera warzywo z łusek, druga ucina zielony szczypior oraz korzeń. Tak przygotowana cebula jest gotowa do dalszego przetwórstwa, np. siekania czy plasterkowania.

Kluczową cechą rozwiązania, w opinii jego twórców, jest to, że generuje ono i zostawia po sobie dużo mniej odpadów niż inne tego typu urządzenia; obrana przy jego zastosowaniu cebula zachowuje wszystkie wartości odżywcze - z wysoką zawartością siarki, potasu, witaminy C, a także właściwościami antybakteryjnymi i przeciwzapalnymi.

Dodatkową zaletą jest fakt, że warzywa nie muszą być wcześniej sortowane; wystarczy, aby miały odpowiednią wielkość - między 45 a 110 mm. Wsypuje się je luzem do maszyny, a ona ustawia je w odpowiednich miejscach. W początkowym etapie nacinane są pożółkłe łuski, a następnie warzywo jest odmuchiwane. Obrane cebule przesuwają się następnie do drugiej części urządzenia. Tutaj pracownicy ustawiają je w specjalnych zagłębieniach w taki sposób, by szczypior i korzeń stanowiły pionową oś.

Na koniec cebule wjeżdżają do modułu obcinającego szczypior oraz korzeń i w takiej formie wypadają na stół inspekcyjny. W ostatnim kroku pracownicy sprawdzają, czy wszystkie warzywa zostały dobrze obrane i przycięte.

Jak informują autorzy wynalazku, do obsługi linii potrzeba minimum czworo pracowników. Od ich liczby osób oraz tempa pracy zależy wydajność urządzenia. Średnio wynosi ona 10,8 tys.-16,2 tys. cebul na godzinę. Jeśli warzywa są małe (75g), oznacza to nawet 1215 kg oczyszczonych cebul w ciągu godziny, jeśli są większe (300 g) – aż 4860 kg.

„Dużą zaletą tej maszyny jest niewielki ubytek masy cebuli - mówi liderka obszaru ds. techniki i technologii spożywczej w Łukasiewicz - Poznańskim Instytucie Technologicznym oraz kierowniczka omawianego projektu dr inż. Agata Bieńczak. - W ramach projektu dofinansowanego z NCBR opracowaliśmy technologię wycinania korzenia i szczypioru w kształcie stożka, niezależnie od kształtu cebuli. Dzięki temu mogliśmy ograniczyć odpady poprodukcyjne z 50 do nawet poniżej 10 proc., w zależności od cebuli”.

Nowa maszyna została już przetestowana w praktyce, w jednym z przedsiębiorstw z branży spożywczej. Docelowo pojawi się na rynku, a za jej produkcję będzie odpowiadała firma Forvite.

„Nasze urządzenie odpowiada na zapotrzebowanie firm, które zajmują się przetwórstwem cebuli - twierdzi dr inż. Bieńczak. - Składa się ono z dwóch głównych modułów. (…) Takie rozwiązanie sprawia, że przedsiębiorcy mogą zakupić tylko jeden moduł. Cała linia jednak pozwoli na większe wykorzystanie surowca i ograniczy koszty eksploatacyjne procesu obierania cebuli”.

„Dodam jeszcze, że mamy możliwość zaprojektowania i wykonania urządzenia o wyższej wydajności, którą osiągniemy zwiększając liczbę linii obróbczych” - zaznacza. Autorzy uważają, że opracowana przez nich technologia, dzięki spełnieniu wszystkich wspomnianych wymagań oraz znaczącemu ograniczeniu wody i energii potrzebnych do procesu, spełni potrzeby każdego producenta zajmującego się przetwórstwem cebuli. (PAP)

Nauka w Polsce, Katarzyna Czechowicz

kap/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: Polski teleskop poleci w przyszłym roku na orbitę Księżyca

  • Na zdj. od lewej: mgr inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN), mgr Angelika Łepek (WFTiMS PG), prof. Jacek Ryl (WFTiMS PG), dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, prof. IMP PAN (IMP PAN), dr inż. Wiktoria Lipińska (IMP PAN, absolwentka PG), dr hab. inż. Andrzej Nowak, prof. PG (WChem PG). Fot. Krzysztof Mystkowski / Politechnika Gdańska

    Naukowcy z Politechniki Gdańskiej zamienili kapustę pekińską w materiał do sensorów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera