Chorwacja/ W Dubrowniku odnotowano najwyższą w historii kraju temperaturę morza

 02.10.2020.  EPA/ANTONIO BAT
02.10.2020. EPA/ANTONIO BAT

W położonym nad adriatyckim wybrzeżem Chorwacji Dubrowniku odnotowano w poniedziałek najwyższą w historii kraju temperaturę morza, blisko 30 st. Celsjusza - podał portal Index.

O godz. 17 temperatura wody morskiej w Dubrowniku wyniosła dokładnie 29,7 stopnia Celsjusza, czym osiągnęła najwyższy wynik od wprowadzenia w kraju pomiarów. Pobity został tym samym rekord wyspy Rab, gdzie w 2015 roku temperatura wody morskiej wyniosła 29,5 stopnia.

Zgodnie z poniedziałkowymi pomiarami Państwowego Instytutu Hydrometeorologicznego (DHMZ) temperatura morza w Chorwacji nie spadła tego dnia poniżej 26 stopni Celsjusza. Portal przypomniał, że większość najwyższych temperatur morza odnotowano w Chorwacji w ciągu ostatnich 15 lat, co naukowcy przypisują negatywnemu wpływowi zmian klimatycznych.

W większości kraju nadal obowiązuje najwyższy alert pogodowy wynikający z wyjątkowo wysokich temperatur, sięgających w poniedziałek 37 stopni. Również we wtorek ostrzeżenie obejmować będzie większość części Chorwacji, a temperatura ma w tym dniu osiągać 38 stopni Celsjusza.

Jakub Bawołek (PAP)

jbw/ sp/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Lek na niewydolność serca może pomóc zapobiec uszkodzeniu serca związanemu z chemioterapią

  • Fot. Adobe Stock

    Szybki internet sprzyja otyłości

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera