Latarnie uliczne czynią liście twardymi

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Rosnące w Pekinie drzewa, które są w nocy oświetlone latarniami ulicznymi, wydają się mieć odporniejsze liście i mniej uszkodzeń spowodowanych przez owady. Może to mieć wpływ na bioróżnorodność - informuje pismo „Frontiers in Plant Science”.

Prof. Shuang Zhang z Chińskiej Akademii Nauk zauważył, że perełkowiec japoński (Styphnolobium japonicum) i jesion pensylwański (Fraxinus pennsylvanicaa) na ulicach Pekinu wydają się być uszkadzane przez owady w mniejszym stopniu niż inne drzewa rosnące w tym mieście.

Zespół profesora zbadał (DOI: 10.3389/fpls.2024.1392262) wpływ sztucznego światła na drzewa. Badacze zebrali około 5500 liści z 180 drzew rosnących w 30 miejscach w Pekinie. Niektóre oświetlało w nocy pomarańczowe światło latarni sodowych. Inne rosły w miejscach które w nocy nie były oświetlone.

Zmierzono różne parametry liści, w tym wielkość, wytrzymałość, zawartość wody i poziom składników odżywczych. Odnotowano także wszelkie uszkodzenia spowodowane przez owady.

Wyniki wydają się sugerować, że pod wpływem ulicznych świateł liście mają mniej uszkodzeń spowodowanych przez owady. Niemożność zjadania liści może - zdaniem autorów - mieć szkodliwy wpływ na bioróżnorodność w miastach i uniemożliwiać przepływ energii w górę łańcucha pokarmowego – do owadów i ptaków.

W przypadku perełkowca japońskiego ilość uszkodzeń liści wynosiła 2,1 proc. na obszarach z latarniami ulicznymi i 5,3 proc. w obszarach ciemnych, natomiast dla jesionu pensylwańskiego - 2 proc. w pobliżu latarni ulicznych i 4,1 proc. na ciemnych obszarach.

Zdaniem autorów potrzebne są dalsze badania, ponieważ nie udało się na razie wyjaśnić mechanizmu prowadzącego do mniejszych uszkodzeń liści. Być może silniejsze światło ułatwia drapieżnikom eliminowanie owadów. (PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Ultraprzetworzona żywność przyspiesza starzenie

  • Fot. Adobe Stock

    Nanoplastik może pogarszać działanie antybiotyków

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera