Kryształowe lodówki przyszłości

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Nowy typ kryształu, który pochłania ciepło, gdy zostaje uwolniony do ekstremalnego ciśnienia, może doprowadzić do powstania przyjaznych dla klimatu lodówek i klimatyzatorów – informuje „Science”

Lodówki i klimatyzatory są w stanie chłodzić dzięki cyrkulacji cieczy, która pochłania ciepło poprzez cykl parowania i kondensacji. Jednak instalacje chłodnicze często przeciekają, a wiele takich cieczy parując i przenikając do atmosfery przyczynia się do efektu cieplarnianego.

Teraz dr Jenny Pringle z Deakin University w Australii i jej współpracownicy stworzyli alternatywę dla cieczowych chłodziarek, wykorzystując „plastikowe kryształy” (OIPC).

Pod wystarczającym ciśnieniem cząsteczki tych kryształów przechodzą od losowej orientacji do ustawiania się w uporządkowaną siatkę. Następnie, gdy ciśnienie powróci do niższych wartości, stają się ponownie nieuporządkowane. Przechodząc do stanu nieuporządkowania kryształy pochłaniają ciepło, skutecznie chłodząc swoje otoczenie.

„Ciśnieniowe” chłodzenie było badane już wcześniej, ale większość materiałów ulegała tego rodzaju przemianie w temperaturach mało przydatnych do celów chłodniczych. Natomiast zdolność pochłaniania ciepła przez kryształy badane w Australii zaczyna się w temperaturach od -37 st. C do 10 st. C, co jest odpowiednim zakresem dla domowych lodówek i zamrażarek.

Na razie technologia jest w stadium prób laboratoryjnych. Potrzebne ciśnienia są bardzo wysokie – setki razy większe niż ciśnienie atmosferyczne i równoważne przebywaniu tysiące metrów pod wodą. Poza tym przy wielokrotnym użyciu kryształ może absorbować mniej ciepła, ponieważ siatka, którą tworzą cząsteczki, staje się coraz bardziej naprężona.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Podatek od napojów słodzonych cukrem wpłynął na zmianę postaw społecznych

  • Fot. Adobe Stock

    Badacze: używanie ołowiu w Cesarstwie Rzymskim obniżyło IQ Europejczyków na 180 lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera