Zablokowanie jednego enzymu uwolniło myszy od uzależnienia od alkoholu i chroniło przed uszkodzeniami wątroby. Odkrycie daje nadzieję na nowe terapie alkoholizmu i zaburzeń metabolicznych.
Naukowcy z University of Colorado Anschutz (USA) odkryli zaskakujący związek między metabolizmem cukrów a uzależnieniem od alkoholu. Jak się okazało, alkohol uruchamia w organizmie szlak metaboliczny prowadzący do wewnętrznej produkcji fruktozy – tego samego rodzaju cukru, który powszechnie występuje w słodzonych produktach spożywczych i napojach.
Proces ten, napędzany przez enzym ketoheksokinazę (KHK), wydaje się odgrywać kluczową rolę zarówno w utrwalaniu nawyku spożywania alkoholu, jak i w przyspieszaniu uszkodzeń wątroby.
Myszy pozbawione enzymu KHK spożywały mniej alkoholu w różnych testach, w tym opartych na dobrowolnym piciu oraz na nagrodach. Jednocześnie wykazywały obniżoną aktywność w obszarach mózgu związanych z uzależnieniem.
Co równie istotne, uszkodzenia wątroby wywołane alkoholem nie występowały, gdy aktywność enzymu KHK była zablokowana – zarówno genetycznie, jak i za pomocą leków.
Wątroby badanych zwierząt wykazywały mniejsze nagromadzenie tłuszczu, mniej stanów zapalnych i bliznowacenia, co sugeruje, że ingerencja w metabolizm fruktozy może zatrzymać, a nawet zapobiec rozwojowi alkoholowej choroby wątroby.
„Nasze badania pokazują, że alkohol nie tylko bezpośrednio uszkadza wątrobę, ale także przejmuje kontrolę nad metabolizmem cukrów w organizmie w sposób, który nasila potrzebę picia i pogłębia uszkodzenia wątroby” – tłumaczy prof. Miguel A. Lanaspa, DVM, główny autor badania przedstawionego w magazynie „Nature Metabolism”.
„Ukierunkowanie terapii na metabolizm fruktozy może pozwolić nam przerwać to błędne koło i opracować nowe metody leczenia zarówno uzależnienia od alkoholu, jak i chorób wątroby” - dodaje.
Ponieważ zarówno alkoholowa choroba wątroby, jak i stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD) opierają się na mechanizmach zależnych od fruktozy, wyniki sugerują, że terapie ukierunkowane na hamowanie metabolizmu fruktozy mogłyby przynieść korzyści szerokiej grupie pacjentów z chorobami wątroby związanymi z dietą lub spożyciem alkoholu.
„To odkrycie podkreśla nieoczekiwane powiązanie między metabolizmem cukrów i alkoholu” – podkreśla prof. Richard Johnson, jeden z naukowców.
„Otwiera to ekscytujące możliwości opracowania terapii ukierunkowanych na wspólny szlak metaboliczny leżący u podstaw zarówno chorób wątroby związanych z zaburzeniami metabolicznymi, jak i tych wywołanych alkoholem” – podsumowuje.
Marek Matacz (PAP)
mat/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.