Studenci Politechniki Śląskiej budują bolid

Moc 120 koni mechanicznych będzie miał silnik bolidu budowanego przez studentów Politechniki Śląskiej z myślą o starcie we włoskim wyścigu Formuły Student. „Poprowadzi go najszybszy z nas” – powiedział PAP Mateusz Witczak z Koła Naukowego PolSl Racing.

Ważący 200 kg studencki pojazd ma się rozpędzać do 100 km/h w cztery sekundy, przy pojemności silnika 600 ccm.

Zajmujące się od roku projektem koło liczy 50 studentów (w tym 10 kobiet). Bolid ma być gotowy w sierpniu. Budżet tego przedsięwzięcia wyniesie ok. 150–200 tys. zł.

„Cały czas szukamy źródeł finansowania. Spora część wydatków została pokryta wymianą barterową. Na razie prace trwają w jednej z sal uczelni, ostatnia faza - montaż, odbędzie się w garażu politechniki” – dodał Witczak.

Nad podobnymi bolidami pracują studenci ok. 500 uczelni technicznych na świecie. Zawody odbywają się na czterech kontynentach, w kilkunastu krajach.

Rywalizacja polega na zaprojektowaniu, budowie i przeprowadzeniu testów pojazdu wyścigowego o stylistyce Formuły 1 na podstawie założeń regulaminowych.

Prace projektowe zostały zakończone. Studenci postanowili wystylizować swój pojazd na wzór bolidów z przeszłości. Wkrótce powinna się rozpocząć "produkcja".

Bolid będzie miał 3 metry długości, 1,5 szerokości oraz 1,25 wysokości. Aby go poprowadzić na torze pod Modeną trzeba będzie wygrać wewnętrzną rywalizację kierowców.

PAP - Nauka w Polsce

gir/ sab/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera