Składnik zielonej herbaty na choroby szpiku kostnego

Polifenol obecny w liściach zielonej herbaty może pomóc w leczeniu pacjentów cierpiących na amyloidozę i szpiczaka mnogiego, chorób mających swój początek w szpiku kostnym - informuje "Journal of Biological Chemistry".

Potencjalnie leczniczym związkiem okazuje się być galusan epigallokatechiny (EGCG). To silny przeciwutleniacz, który w zielonej herbacie stanowi on nawet około jednej-trzeciej suchej masy.

Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu w Heidelbergu badali wpływ tego związku na proces kumulowania się nieprawidłowych białek podczas amyloidozy pierwotnej.

Łańcuchy lekkie nieprawidłowych immunoglobulin naukowcy wyizolowali z próbek pobranych od dziewięciu pacjentów z amyloidozą i szpiczakiem mnogim, a następnie przeprowadzili na nich szereg eksperymentów laboratoryjnych.

Podczas wcześniejszych badań autorzy ustalili, że związek EGCG ograniczał gromadzenie się amyloidu beta w procesie rozwoju choroby Alzheimera oraz alfa-synukleiny u pacjentów z chorobą Parkinsona.

Podobne rezultaty uzyskali obecnie. Okazało się bowiem, że EGCG zmieniał strukturę białka związanego z amyloidozą w taki sposób, by nie było ono toksyczne oraz zapobiegał powstawaniu skupisk amyloidu.

Zdaniem naukowców, kontynuacja badań, w tym badań klinicznych, może przyczynić się do opracowania lepszych metod leczenia szpiczaka i amyloidozy. (PAP)

koc/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera