Sztuczna inteligencja czyta w emocjach bydła i trzody chlewnej

źródło: Fotolia
źródło: Fotolia

Dzięki sztucznej inteligencji, kamerom i skanowaniu 3D, hodowcy bydła i trzody chlewnej poznają nastrój i samopoczucie swoich zwierząt – informują naukowcy z Bristol Robotics Lab przy University of the West of England.

Rolnicy wiedzą dużo o swoich zwierzętach – często znają je od momentu narodzin - i potrafią rozpoznać najbardziej oczywiste objawy, a następnie odpowiednio sobie z nimi poradzić. Jednak wraz z rozwojem i ewolucją globalnego rolnictwa rośnie liczba zwierząt przypadających na jedna osobę, co ogranicza możliwość „spersonalizowanego” podejścia. Stąd potrzeba wykorzystania systemów komputerowych.

Będąca na razie we wczesnym stadium rozwoju technologia stanowi połączenie możliwości, skanera 3D oraz sztucznej inteligencji. W przypadku trzody chlewnej skanowane są wyraziste pyski, co pozwala odróżnić świnie smutne i zestresowane od szczęśliwych i zrelaksowanych. Sztuczne inteligencja rozpoznaje „twarze” poszczególnych zwierząt, dzięki czemu można obserwować ewentualne zmiany ich nastroju. Jeśli konkretne zwierzę odczuwa ból, sztuczna inteligencja wysyła SMS-a do farmera lub pasterza.

W przypadku bydła na 10 farmach testowana jest obecnie technologia Herdvision, która pozwala zidentyfikować zmiany w fizycznym samopoczuciu, ruchliwości i wadze każdej krowy, zanim zmiana stanie się widoczna dla ludzkiego oka. Krowa podczas skanowania nie musi pozostawać w bezruchu. Dla każdego zwierzęcia prowadzona jest "historia zdrowia". Zaobserwowano już wydajniejszą produkcję mleka, zmniejszone zapotrzebowanie na leki i wzrost współczynnika cielności.

Naukowcy z Bristol Robotics Laboratory zauważają, że farmerzy są moralnie zobowiązani do poprawy dobrostanu zwierząt. Wskazują przy tym, ze szczęśliwe zwierzęta wymagają mniej antybiotyków, sterydów i paszy.

Zdaniem autorów, w przyszłości podobny system może być stosowany również w przypadku innych zwierząt.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera