Mleczne przetwory mają związek z rakiem prostaty

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Wysokiemu spożyciu mlecznych produktów, takich jak mleko czy ser, towarzyszy zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty - twierdzą eksperci ze słynnej Mayo Clinic.

Mleko i jego produkty to jedno z głównych źródeł białka w zachodnich krajach, gdzie zachorowalność na raka prostaty jest wysoka.

W tym samym czasie w krajach azjatyckich, gdzie spożycie mlecznych produktów jest niskie, mężczyźni chorują rzadziej.

Mając to na uwadze, autorzy pracy opublikowanej na łamach „Journal of the American Osteopathic Association” przeanalizowali 47 badań z udziałem ponad miliona uczestników. Chcieli lepiej zrozumieć powiązania między ryzykiem nowotworów prostaty a dietą opartą na produktach zwierzęcych lub roślinnych.

Badacze znaleźli związek między wysokim spożyciem mleka i jego przetworów a podniesionym ryzykiem. Nie odkryli przy tym zależności z konsumpcją innych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym czerwonego i białego mięsa oraz ryb. Korzystna natomiast okazało się wysokie spożycie roślin.

"Przeprowadzony przez nas przegląd badań ukazuje powód do niepokoju, jeśli chodzi o wysoką konsumpcję produktów mlecznych" - zwraca uwagę autor opracowania, dr John Shin, onkolog z Mayo Clinic.

"Uzyskane wyniki są także zgodne z rosnącą liczbą dowodów na potencjalne korzyści uzyskiwane z diety opartej na roślinach" - dodaje ekspert.

Choć naukowcy odkryli opisane zależności, dopiero przyszłe badania pozwolą na dokładne określenie ich siły i fizjologicznych podstaw.

Jednocześnie badacze zwracają uwagę, że np. u mężczyzn w USA, gdzie ryzyko zachorowania na raka prostaty jest wyjątkowo wysokie, w ciągu całego życia wynosi ono 11,6 proc.

Więcej informacji na stronie internetowej.  (PAP)

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera