Samoloty studentów Politechniki Wrocławskiej nagrodzone w zawodach w USA

Zespół JetStream z Akademickiego Klubu Lotniczego na zawodach SAE Aero Design West (fot. materiały zespołu)
Zespół JetStream z Akademickiego Klubu Lotniczego na zawodach SAE Aero Design West (fot. materiały zespołu)

Samoloty skonstruowane przez studentów Politechniki Wrocławskiej zwyciężyły w klasyfikacji generalnej w dwóch klasach konkursu dla młodych konstruktorów SAE Aero Design West, który został rozegrany w USA.

Wrocławscy studenci z zespołu JetStream Akademickiego Klubu Lotniczego Politechniki Wrocławskiej regularnie biorą udział w rozgrywanych w USA zwodach konstruktorów SAE Aero Design West. Tym razem mieli dwa lat przerwy spowodowanej pandemią. Wrocławski zespół od lat odnosi sukcesy na tych zawodach.

W tym roku zespół JetStream zaprezentował w USA trzy samoloty w klasach – Micro, Regular i Advanced. „Każda z nich wiąże się z innymi, bardzo szczegółowymi wymaganiami, dotyczącymi m.in. wielkości czy wagi samolotu, a przede wszystkim zadania, jakie ma wykonać” – tłumaczył Michał Ciepielski z biura prasowego Politechniki Wrocławskiej.

Wrocławianie zwyciężyli w klasyfikacji generalnej klasy Advanced i Micro. W klasie Micro samolot wylatywał z krótkiego pasa startowego i musiał udźwignąć jak największy ładunek i dotrzeć jak najszybciej na odległość 91 stóp. Z kolei w Advanced maszyna miała przetransportować wodę i części łazika, które następnie trzeba było zrzucić w określone miejsca. Potem studenci musieli złożyć łazik w całość, by mógł przewieźć wodę do wyznaczonej lokalizacji – podał Ciepielski.

SAE Aero Design to seria zawodów dla młodych konstruktorów lotniczych. Organizuje je każdego roku w trzech edycjach – West, East i Brazil – stowarzyszenie SAE International. Konkursowi patronują giganci z branży lotniczej, m.in. Lockheed Martin, Siemens czy Solidworks.

PAP - Nauka w Polsce, Piotr Doczekalski

pdo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

  • Fot. Adobe Stock

    GUS: w ub. roku akademickim w Polsce kształciło się 1,24 mln studentów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera