Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
20.07.2022 aktualizacja 20.07.2022

Przeciwciała przeciw COVID-19 można produkować w kurzych jajach

Adobe Stock Adobe Stock

Podając kurom trzy szczepionki przeciw COVID-19 naukowcy spowodowali, że znoszą one jaja z przeciwciałami skierowanymi przeciwko SARS-CoV-2. Oczyszczone przeciwciała okazały się skuteczne w neutralizowaniu wirusa.

Na łamach periodyku „Viruses” naukowcy z University of California, Davis opisali nowatorską metodę uzyskiwania przeciwciał przeciw SARS-CoV-2. Wytwarzają je w kurzych jajach.

„Z pomocą kur można wyprodukować mnóstwo przeciwciał - mówi prof. Rodrigo Gallardo, autor publikacji. - Oprócz niskich kosztów wytwarzania tych przeciwciał przez kury, można je szybko aktualizować z pomocą kolejnych, nowych antygenów, co pozwoli na ochronę przed kolejnymi wariantami wirusa” - wyjaśnia badacz.

Ptaki produkują przeciwciała typu IgY, które są podobne do ludzkich IgG. Nie powodują dzięki temu alergii czy innych niepożądanych reakcji układu odpornościowego. Jedna kura znosi średnio 300 jaj rocznie.

Prof. Gallardo i jego koledzy "skłaniają" kury do produkcji przeciwciał, podając im po dwie dawki trzech różnych szczepionek skierowanych przeciw białku kolca SARS-CoV-2. Oczyszczone przeciwciała okazały się skuteczne w neutralizowaniu wirusa.

Jeszcze skuteczniej działały przeciwciała pobrane z krwi kur, ale do dużych ilości tych przeciwciał dostęp jest utrudniony.

Badacze liczą w pierwszej kolejności na zastosowanie produkowanych w jajach przeciwciał do ochrony szczególnie zagrożonych osób. Mówią np. o produkcji zawierającego przeciwciała spreju. (PAP)

autor: Marek Matacz

mat/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024