Włoskie orzechy pomagają studentom

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Zestresowanym studentom w zachowaniu zdrowia psychicznego mogą pomóc włoskie orzechy - twierdzą naukowcy. Szczególnie warto z nich korzystać przed egzaminami.

Nowe badanie przeprowadzone przez zespół z University of South Australia pokazało pozytywny wpływ konsumpcji orzechów włoskich na różne parametry stanu psychicznego, a także ogólnego zdrowia studentów. Wyniki wskazują np. na poprawę stanu mózgu i jelit.

Zdaniem naukowców orzechy mogą m.in. redukować szkodliwe skutki związanego ze studiowaniem stresu.

„W trakcie nauki studenci doświadczają akademickiego stresu, który ma szkodliwy wpływ na ich zdrowie psychiczne. Ma to szczególne znaczenie w okresie egzaminów” - mówi jeden z naukowców, Mauritz Herselman.

W badaniu (https://www.mdpi.com/2072-6643/14/22/4776) wzięło udział 80 studentów, z których część, przez 16 tygodni jadła codziennie porcję włoskich orzechów.

„Odkryliśmy, że osoby, które spożywała ok. pół szklanki orzechów dziennie doświadczyły poprawy subiektywnie odczuwanych parametrów zdrowia psychicznego. W dłuższej perspektywie poprawiały się u nich także markery metaboliczny, oraz jakość snu” - donoszą badacze.

Studenci z grupy kontrolnej, w czasie poprzedzającym egzaminy skarżyli się na stres i objawy depresji, a u ich kolegów i koleżanek jedzących orzechy takich kłopotów nie było.

Jak zwracają uwagę autorzy eksperymentu, orzechy włoskie zwierają liczne korzystne dla zdrowia substancje, takie jak kwasy omega-3, przeciwutleniacze, melatoninę (tzw. hormon snu), polifenole, kwas foliowy czy witaminę E.

„Światowa Organizacja Zdrowia ostatnio stwierdziła, że 75 proc. zaburzeń psychicznych dotyka osoby przed 24. rokiem życia. Oznacza to, że studenci są szczególnie narażeni na tego typu problemy” - zwraca uwagę Herselman.

Badacze podkreślają, że kłopoty psychiczne są częste u studentów i mogą negatywnie wpłynąć na ich wyniki oraz w długiej perspektywie - na zdrowie, także fizyczne.

„Pokazaliśmy, że spożywanie włoskich orzechów w czasie stresogennych okresów może poprawić zdrowie psychiczne oraz ogólne samopoczucie studentów uniwersytetu. Są one zdrową i smaczną przekąską oraz składnikiem wielu różnych potraw. Mogą pomóc w radzeniu sobie z niektórymi negatywnymi skutkami akademickiego stresu” - mówi prof. Larisa Bobrovskaya, jedna z głównych autorek pracy opublikowanej w piśmie „Nutrients”.

W dalszych badaniach naukowcy chcieliby sprawdzić działanie orzechów u różnych płci oraz to, czy w opisanym właśnie badaniu nie zadziałał w jakimś stopniu efekt placebo.(PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Reloop: rekordowe ilości odpadów w okresie świąt Bożego Narodzenia

  • Fot. Adobe Stock

    Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera