Ilość plastiku na dnie morskim potroiła się w ostatnich 20 latach

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Ilość mikroplastiku na dnie mórz potroiła się w ostatnich dwóch dekadach – piszą naukowcy na łamach „Environmental Science and Technology”.

W ciągu ostatnich 20 lat globalne wytwarzanie i używanie plastikowych wyrobów sprawiły, że ilość mikroplastików na dnie mórz zwiększyła się aż trzykrotnie – piszą naukowcy hiszpańscy z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie. Badania prowadzone były w 2019 r. na Morzu Śródziemnym.

Z badań wynika, że kiedy mikroplastik osiądzie na dnie morskim, nie ulega degradacji z braku erozji, tlenu lub światła.

„Proces fragmentacji zachodzi głównie w osadach na plażach, na powierzchni morza lub w słupach wody. Kiedy jednak cząsteczki plastiku odkładają się na dnie, ich dalsza degradacja jest znikoma” – opisuje hiszpańska badaczka, Patrizia Ziveri.

Jak dodaje, widać to na przykładzie plastików z lat 60. XX w., które ciągle zaśmiecają dno morskie.

Kumulacja zanieczyszczeń odzwierciedla globalny poziom produkcji plastiku. Szczególnie widać to, gdy bada się nagromadzenie plastiku od początku XXI w.

„Od tego czasu ilość zanieczyszczeń na dnie morskim wzrosła trzykrotnie i ciągle się zwiększa” – dodaje Laura Simon-Sánchez.

Wśród zanieczyszczeń naukowcy wymieniają cząsteczki polietylenu i polipropylenu z opakowań i butelek, jak również poliester z włókien syntetycznych.

Więcej - w publikacji źródłowej (https://doi.org/10.1021/acs.est.2c04264). (PAP)

krx/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera