Symulator gradu - karabinkiem maszynowym w rzepak

Adobe Stock
Adobe Stock

Po co naukowcy ostrzeliwują z powietrza plantacje rzepaku sztucznym gradem z pneumatycznego karabinka maszynowego? To nowe, niekonwencjonalne metody oceniania strat plonu po opadach gradu, testowane przez naukowców z SGGW.

Badania prowadzone są w ramach współpracy naukowców z Instytutu Inżynierii Środowiska SGGW z firmami ubezpieczającymi uprawy i zbiory przed stratami spowodowanymi niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi.

Jak informuje uczelnia, zespół prof. dr. hab. Hazema M. Kalaji i jego współpracownika dr. hab. inż. Piotra Dąbrowskiego z Katedry Fizjologii Roślin Instytutu Biologii SGGW opracowuje nowoczesną i nieinwazyjną metodę oceny strat plonu w wyniku opadu gradu - ostrzał plantacji z powietrza.

Do tej pory symulację gradu otrzymywano za pomocą laboratoryjnego symulatora gradu czyli dziurkacza, niszcząc materiał badawczy (rośliny) mechanicznie. Inną metodą – teoretyczną – było stosowanie odpowiedniego modelu matematycznego.

Badania bazują na pomiarach klasycznych (zmiany morfologiczne odnotowane przez profesjonalnych likwidatorów szkód), naziemnych sygnałów fluorescencji chlorofilu (wydajność fotosyntetyczna roślin), obrazowaniu wielospektralnym (drony) oraz teledetekcji (z zastosowaniem danych satelitarnych Sentiel-2).(PAP)

Nauka w Polsce

kol/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera