Nauka dla Społeczeństwa

22.02.2024
PL EN
11.08.2023 aktualizacja 11.08.2023

Projekt osiedla przyszłości studentów PWr z główną nagrodą w międzynarodowym konkursie

Projekt osiedla przyszłości opracowany przez studentów z Politechniki Wrocławskiej zdobył główną nagrodę w międzynarodowym konkursie Intuiture2075. Zadaniem uczestników było przygotowanie koncepcji samowystarczalnego osiedla, jakie mogłoby istnieć w 2075 roku.

W konkursie wzięli udział studenci z ponad 30 uniwersytetów z jedenastu krajów. Głównym zadaniem było zaprojektowanie samowystarczalnego osiedla na 150 jednostek mieszkaniowych, które mogłoby istnieć w 2075 r. – poinformował w czwartek PAP Michał Ciepielski z biura prasowego PWr. Uczestnicy musieli także przewidzieć jego stopniową ewolucję, dostosowując osiedle do bezustannie zmieniających się potrzeb użytkowników, promować integrację sąsiedzką i rozwój technologii.

Najlepiej z tym zadaniem poradzili sobie Maja Stankowska, Klaudia Ryś i Mateusz Baranowski z Wydziału Architektury PWr, którzy swoją koncepcję przygotowali pod opieką dr inż. arch. Anny Miśniakiewicz. Ich projekt powstał w ramach kursu „Architecture Design - Environmentally Friendly Dwelling Architecture” na studiach magisterskich.

„Naszym celem było zapewnienie różnorodnych, elastycznych, dostępnych oraz przystępnych cenowo przestrzeni. Zdecydowaliśmy się również na zdefiniowanie potencjalnego odbiorcy osiedla i określenie jego najważniejszych potrzeb, takich jak: poczucie bezpieczeństwa i prywatności, edukacja i integracja międzysąsiedzka oraz silny nacisk na tzw. +well being+ i zdrowie psychiczne” – wyjaśniła Maja Stankowska.

Studenci swoją koncepcję rozszerzyli o rewitalizację historycznego obiektu - stodoły - znajdującego się na działce w Rędzinie, jednym z wrocławskich osiedli oraz o zaprojektowanie usług, miejsc pracy i rekreacji. W założeniu wszystkie konstrukcje miałyby zostać wykonane z niskoemisyjnych materiałów budowlanych.

W ocenie Mateusza Baranowskiego, największym wyzwaniem było pogodzenie wielu na pozór sprzecznych idei. „Zależało nam na połączeniu tradycji z nowoczesnością. Stworzeniu poczucia przynależności do danej grupy społecznej z jednoczesnym zapewnieniem prywatności i wykorzystaniu rozwiązań ekologicznych, ale przy tym komfortowych i funkcjonalnych” – tłumaczył.

Ostateczna koncepcja zakłada podzielenie osiedla na trzy strefy, zawierające: jednostki mieszkalne uzupełnione o pokoje hostelowe (coliving), domy szeregowe (cohousing) oraz wolnostojące domy jednorodzinne. Dodatkowo na terenie zlokalizowano trzy centra usługowe o różnej funkcji: komercyjnej, edukacyjnej i rolno-hodowlanej, w których znajdują się m.in. strefy co-workingowe, dom kultury, sady, farmy wertykalne i uprawy permakulturowe.

Za zdobycie I miejsca zespół z Politechniki Wrocławskiej otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości 1 tys. euro.

Nauka w Polsce, Agata Tomczyńska

ato/ bar/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024