Naukowcy ZUT w Szczecinie zaprojektowali „fokooporne” klatki do połowu ryb

fot. Darłowska Grupa Producentów Ryb, strona internetowa ZUT.
fot. Darłowska Grupa Producentów Ryb, strona internetowa ZUT.

Klatki zaprojektowane przez naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT) mają pomóc rybakom w łowieniu konkretnych gatunków ryb i jednocześnie uniemożliwić niszczenie tych, które są pod ochroną.

Jak poinformowała uczelnia na swojej stronie internetowej, do końca tego roku realizowany będzie pilotażowy projekt opracowania i zastosowania w wodach morskich i śródlądowych systemu innowacyjnych pułapek do połowu ryb.

Obecnie bardzo często sieci wyjmowane są z wody poprzez "ciągnięcie", a wtedy ryby, których łowić w danym okresie nie wolno, są przypadkowo zabijane - podano w komunikacie. Zaprojektowane przez naukowców z ZUT klatki mają pomóc rybakom w łowieniu konkretnych gatunków i jednocześnie uniemożliwić niszczenie tych, które są np. pod ochroną.

Narzędzia badaczy ZUT-u mają też utrudnić drapieżnikom, np. fokom szarym, wykradanie z sieci złowionych okazów. „Ssaki te, będące pod ochroną, notorycznie niszczą połowy naszych rybaków” - podkreślono.

Zadanie realizowane jest pod kierownictwem profesora Przemysława Czerniejewskiego na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT (od strony naukowej) oraz przez konsorcjum Darłowskiej Grupy Producentów Ryb i Armatorów Łodzi Rybackich sp. z. o.o. w Darłowie (lider).

Jak zaznaczyła uczelnia w komunikacie, „o te badania naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie zabiegali od kilku lat”.

Projekt, którego koszt wynosi 2 mln zł, zakłada blisko 600 rejsów na Bałtyku (okolice Darłowa) na ponad 20 jednostkach. Klatki rozkładane będą także na Jeziorze Ińsko oraz Zalewie Szczecińskim i Jeziorze Dąbie.(PAP)

amk/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera