Nauka dla Społeczeństwa

29.04.2024
PL EN
14.11.2023 aktualizacja 14.11.2023

Rosiczka rozbroi bakterie oporne na antybiotyki

Rosiczka. Fot. dr Christian Schulze. Źródło: ZUT Rosiczka. Fot. dr Christian Schulze. Źródło: ZUT

Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć "zbroję", jaką bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną otoczkę, gdy są zestawione z ekstraktem z wybranych roślin.

Jak poinformował Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, w walce z antybiotykoopornymi bakteriami współpracują zespoły dr. hab. inż. Łukasza Łopusiewicza (Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych ZUT), prof. Sebastiana Guenthera (Institut für Pharmazie, Universität Greifswald, Niemcy) i dr. Pawła Kwiatkowskiego (Pomorski Uniwersytet Medyczny).

Naukowcy postanowili wykorzystać naturalne ekstrakty z roślin - takich jak rosiczka (roślina owadożerna) czy pochodząca z południowej Afryki Elephantorrhiza elephantina. Rośliny te silnie hamują tworzenie biofilmów bakteryjnych - co stwierdzili wcześniej badacze z Niemiec.

Wiele bakterii ma zdolność do tworzenia biofilmów, czyli wielokomórkowych struktur, otoczonych warstwą organicznych substancji zewnątrzkomórkowych. Bakterie tworzą je, aby ochronić się przed szkodliwymi dla nich czynnikami zewnętrznymi, w tym antybiotykami. Taki biofilm ma udział w patogenezie chorób przewlekłych, zwłaszcza zakażeń tzw. szpitalnych, czyli towarzyszących stosowaniu cewników, drenów, zakładaniu implantów oraz tworzeniu trudno gojących się ran. Mikroorganizmy w biofilmie mogą być nawet 1000 razy bardziej oporne na antybiotyki niż wolne komórki.

Polsko-niemiecki zespół wyselekcjonował wielooporne szczepy bakterii. Zostały one zestawione są z biopolimerem, który pokryto m.in. ekstraktem z rosiczki. Biopolimerem tym zazwyczaj jest forma celulozy (jednego z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie polimerów, składnika większości roślin) czy alginianu (który można pozyskiwać z wodorostów). Okazało się, że nawet najbardziej zjadliwe bakterie - występujące czasem na cewnikach czy materiałach opatrunkowych - mają wówczas znacznie mniejszą szansę rozwoju.

Badania obejmowały staże szczecińskich badaczy w Niemczech czy wizyty niemieckich naukowców w Polsce.

Współpraca ZUT, PUM i Uniwersytetu w Greifswaldzie trwa od 2021 roku. Jej wynikiem jest kilka publikacji - jedną z nich można przeczytać tutaj, inną tutaj.

Nauka w Polsce

kol/ bar/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024