Wrocław/ Naukowcy skonstruowali urządzenie do mierzenia parametrów wody

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu skonstruowali urządzenie, które mierzy parametry jakościowe wody: od pH przez zasolenie, przewodnictwo i mętność aż po zawartość tlenu. Wyposażone w elektroniczne czujniki przypomina kształtem jajo.

Rzecznik prasowa Uniwersytetu przyrodniczego we Wrocławiu poinformowała w komunikacie, że wynalazek pracowników uczelni znalazł się w finale konkursu "Za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w 2022 roku" Naczelnej Organizacji Technicznej.

Jak podano, twórcami wynlazku są dr Maciej Gruszczyński i inż. Jan Błotnicki z Instytutu Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

"Pracując w laboratorium wodnym nad wdrożeniem techniki pomiarowej PIV (do obserwacji rozkładu prędkości wody w przepławkach o bryłach obłych) naukowcy napotkali bowiem na spory problem. Stosowana dotąd technika pozwalała na obserwację rozkładu prędkości jedynie na zwierciadle wody. W trakcie prowadzenia pomiarów z wykorzystaniem PIV naukowcy coraz dotkliwiej odczuwali brak możliwości spojrzenia w głąb, czyli poznania przestrzennego rozkładu prędkości w badanych ciekach i obiektach hydrotechnicznych. Właśnie to skłoniło ich do poszukiwań rozwiązania" - napisano w komunikacie.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe

"Wiedzieliśmy, czego nam potrzeba i stwierdziliśmy, że spróbujemy sami skonstruować takie urządzenie, zwłaszcza, że w laboratorium wodnym i w Instytucie Inżynierii Środowiska kalibrujemy urządzenia hydrometryczne, przeprowadzamy liczne badania związane z pomiarem przepływu wody oraz budową modeli" - powiedział cytowany w komunikacie dr Maciej Gruszczyński.

Jak podano, naukowcom udało się skonstruować inteligentną cząstkę znacznikową do badań trójwymiarowego rozkładu prędkości oraz wybranych parametrów wody, zamkniętą w formie jaja.

"Dzięki zamontowanej silnej diodzie jesteśmy w stanie obserwować ruch cząstki za pomocą kamery umieszczonej nad powierzchnią badanego obszaru, a elektroniczny system nadzoruje i pozycjonuje cząstkę na wybranej przez nas głębokości. Dysponując elektroniczną cząstką-Jajem możemy mierzyć szereg parametrów jakościowych, począwszy od pH, temperatury, aż po przewodnictwo, mętność, zawartość tlenu w wodzie oraz zasolenie – tak istotne w pomiarach jakościowych, o czym przekonaliśmy się latem 2022 roku na Odrze" - powiedział Jan Błotnicki.

Podkreślił, że umieszczając inteligentną cząstkę znacznikową w nurcie cieku, uzyskuje się informacje o tym, jak zmienia się mierzony parametr w trajektorii ruchu cząstki i otrzymuje się dane przestrzenne, a nie punktowe.

"Nie jest możliwe, by zebrać tyle danych w tak krótkim czasie za pomocą tradycyjnych technik pomiarowych, które umożliwiają pomiar jedynie w punkcie" - powiedział inżynier z UPWr.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe

Wynalazek naukowców UPWr został opatentowany, a teraz reprezentuje uczelnię w konkursie "Za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w 2022 roku" Naczelnej Organizacji Technicznej.

W finale poza Jajem z UPWr są jeszcze trzy inne wynalazki: jeden z badaczy Dolnośląskiego Akceleratora Technologii i Innowacji oraz dwa naukowców z Politechniki Wrocławskiej. Kto zwycięży, dowiemy się w połowie grudnia.(PAP)

Autor: Roman Skiba

ros/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera