Fot. Adobe Stock

Jedzenie migdałów poprawia zdrowie jelit

Spożywanie garści migdałów dziennie znacząco zwiększa produkcję maślanu sodu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit - informują naukowcy z King's College London.

  • Migdały zmniejszają ryzyko chorób serca

    Spożywanie migdałów znacznie zwiększa poziom przeciwutleniaczy we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia krążenie - wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii i opublikowane w serwisie Science Daily.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Dzieciątkowski: metapneumowirusy nie mają potencjału pandemicznego

  • W krypcie katedry wileńskiej znaleziono ukryte insygnia grobowe władców Litwy i Polski

  • W tym tygodniu decyzja Lewicy ws. kandydata na szefa resortu nauki; najpewniejsi - Kulasek i Zioło-Pużuk

  • Feminatywy – powrót do językowych korzeni czy inspiracja czeszczyzną?

  • Nagroda Przewroty czeka na kreatywnych nauczycieli i edukatorów

  • Źródło: Adobe Stock

    Wściekły jak osa: jad tych owadów ewoluował, by skuteczniej razić różne zwierzęta

  • Copernicus: rok 2024 był najcieplejszy w historii pomiarów

  • NASA: rok 2024 kolejnym najcieplejszym rokiem w historii pomiarów

  • Sauna może być niebezpieczna, szczególnie bez nawodnienia

  • USA/ Podatek od napojów słodzonych cukrem wpłynął na zmianę postaw społecznych

Fot. Adobe Stock

Jak bakteria robi przemeblowanie w swojej komórce

Polski zespół naukowców odkrył i opisał, jak podczas tworzenia spory u bakterii laseczki siennej zmienia się położenie rybosomów, czyli maszynerii produkującej białka. Badacze pokazali też, jakie niezbędne zmiany muszą zajść w budowie komórki, aby powstała dojrzała spora.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera