Fot. Adobe Stock

Produkcja biowodoru z odpadów przetwórstwa spożywczego – z pomocą nanotechnologii

Biowodór – potencjalne alternatywne źródło paliw – wciąż zyskuje na znaczeniu. Jedną z możliwości jego produkcji jest wykorzystywanie osadów ściekowych, pochodzących z przetwórstwa odpadów spożywczych. Naukowcy z PŚ udoskonalili tę metodę i wsparli ją o nanotechnologię.

  • Fot. Fotolia
    Technologia

    Ultradźwięki i prąd elektryczny receptą na tańszą żywność

    Ultradźwięki i pole elektryczne być może pomogą w produkcji lepszej żywności i w zmniejszaniu kosztów przetwarzania produktów spożywczych. Sprawdzają to naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Najpopularniejsze

  • Ilustracja Plesionectes longicollum; autor Peter Nickolaus

    Nowy gatunek pradawnego morskiego gada zidentyfikowano w Niemczech

  • PAP i Uniwersytet Medyczny w Poznaniu zacieśniają współpracę m.in. na rzecz popularyzacji nauki

  • Polacy odkryli najstarsze ślady poruszania się kręgowców po lądzie, pozostawiły je ryby dwudyszne

  • Warmińsko-mazurskie/ Lada dzień odlecą bociany

  • Środowisko o zapomogach dla doktorantów: tak, ale nie z budżetu szkół doktorskich

  • Fot. Adobe Stock

    Wtorek ma być najkrótszym dniem w historii pomiarów

  • Europejskie lasy pochłaniają coraz mniej węgla

  • Naukowcy: ekstremiści wykorzystują platformy związane z grami do rekrutacji młodzieży

  • Burmistrz najdalej wysuniętego na północ miasta w USA: od dawna widzimy zmiany klimatu

  • Amerykański astronauta sterował z kosmosu ziemskim robotem

09.06.2025. Na zdjęciu Karolina Zioło-Pużuk. PAP/Marcin Obara

Wiceministra nauki: szkic rozporządzenia o ewaluacji nauki będzie gotowy późną jesienią

Wiceministra nauki Karolina Zioło-Pużuk powiedziała PAP, że szkic rozporządzenia dotyczącego ewaluacji naukowej ma być gotowy późną jesienią. Dodała, że środowisko naukowe postuluje m.in. uwzględnienie w ewaluacji różnic między poszczególnymi dyscyplinami oraz promowanie stałości zatrudnienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera