Fot. Adobe Stock

Kawy i kakao nie będzie miał kto zapylać

Globalne ocieplenie spowoduje, że uprawy roślin - takich jak kawa, kakao, arbuz czy mango - mogą być zagrożone z powodu spadku liczby zapylających je owadów – informuje pismo „Science Advances”.

  • Gdańsk, 11.06.2021. Wizyta na terenie miejskiej pasieki w ujęciu wody „Czarny Dwór” w Gdańsku, 11 bm. Spotkanie poświęcone było tworzeniu pasiek w przestrzeni miejskiej. (mr) PAP/Jan Dzban
    Życie

    Ekspertka: owady są zagrożone, ale miejskie pasieki nie są dobrym rozwiązaniem

    Miejskie pasieki nie do końca są dobrym rozwiązaniem dla przyrody. Wprowadzona do miasta pszczoła miodna konkuruje z innymi gatunkami zapylającymi, np. z dziko żyjącymi pszczołami - mówi w rozmowie z PAP przyrodniczka dr Anna Sobieraj-Betlińska.

  • Katowice, 2005-05-13. Trzmiel na wiosennej łące. ag/hm PAP/Andrzej Grygiel
    Życie

    Zachować owady w mieście: dbajmy o różnorodność roślin w ogródkach, nie przesadzajmy ze sprzątaniem

    Właściwe planowanie zieleni miejskiej sprzyja zachowaniu bioróżnorodności, m.in. owadów. Liczy się m.in. dostępność bazy pokarmowej, miejsc rozrodu i unikanie koszenia. "Dbajmy o różnorodność roślin w naszych ogródkach i nie przesadzajmy z ich sprzątaniem" - mówi dr inż. Katarzyna Roguz z Ogrodu Botanicznego UW.

  • Świat

    Kwiaty słabiej pachną w wysokich temperaturach

    Wzrost temperatur związany z globalnym ociepleniem prowadzi do wydzielania przez kwiaty mniejszej ilości związków aromatycznych – przekonują naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie (Izrael).

  • Fot. Lech Krzysztofiak
    Życie

    W całej Polsce rozpoczął się Wielki Spis Zapylaczy

    Rozpoczął się Wielki Spis Zapylaczy - szereg projektów badawczych nad pszczołami w Polsce - organizowany przez Greenpeace we współpracy z naukowcami. To pierwszy w Polsce projekt badawczy nad owadami zapylającymi, realizowany w modelu nauki obywatelskiej.

Najpopularniejsze

  • 11.09.2024. Wiceprezes Polskiej Akademii Nauk prof. dr hab. Dariusz Jemielniak. PAP/Rafał Guz

    Wiceprezes PAN: potrzebne czytelniejsze definicje czasopism drapieżnych

  • Projekt rozporządzenia ministra nauki ws. wykazu czasopism naukowych - do konsultacji

  • Dzieci pomogły naukowcom policzyć duńskie niesporczaki

  • Prof. Kistryn o rozporządzeniu MNiSW: zbyt mało miejsca poświęcono monografiom

  • A. Szeptycki: Międzynarodowy Dzień Studenta symbolizuje solidarność akademicką

  • Praga, Czechy, 16.11.99. Czescy i słowaccy studenci palą świece przed kordonem milicji 17 listopada 1989 r. PAP/CTK

    Milicja pobiła studentów, ale demonstrantów z każdym dniem było więcej. 35 lat od Aksamitnej rewolucji

  • COP29/ Szefowa WMO: 2024 rok będzie najgorętszy w historii

  • Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

  • Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • Odkryto dziesiątki nowych genów związanych z rwą kulszową

Robotnica Formica polyctena. Fot. Marcin Szot

Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

Leśne mrowiska mogą być "wyspami środowiskowymi" dla grzybów - twierdzą naukowcy z Ogrodu Botanicznego i Wydziału Biologii UW, którzy w kopcach mrówki ćmawej odkryli obecność specyficznego zespołu grzybów, innych niż w okolicznej ściółce leśnej. Obecność mrowisk może więc sprzyjać lokalnemu zwiększeniu bioróżnorodności.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera