Drukowane czujniki biomedyczne powstają na PW

Czy można sprawdzić poziom elektrolitów, cukru, mocznika, a nawet hormonów we krwi bez tego okropnego kłucia igłą? Można! Umożliwią to bioczujniki naklejane na skórę. Powstają one na Politechnice Warszawskiej.

  • Wszechobecne sensory? Naukowcy z PG chcą ułatwić ich projektowanie

    Naukowcy z Politechniki Gdańskiej chcą przygotować program do projektowania m.in. biosensorów i sensorów, a także układów elektronicznych. To elementy, które przydadzą się m.in. w diagnostyce medycznej czy budowaniu inteligentnych miast.

Najpopularniejsze

  • Fot. SpaceX

    Załoga misji Ax-4 z Polakiem wróciła we wtorek na Ziemię

  • Niemcy/ Polski astronauta: mamy niesamowity ogrom pracy do wykonania, żeby wykorzystać tę misję

  • Nad misją IGNIS pracowało na świecie około tysiąca osób

  • Teorie spiskowe o ISS i lądowaniu na Księżycu nie znikają mimo dowodów naukowych

  • Akademia Kopernikańska i Szkoła Główna Mikołaja Kopernika: niskie finansowanie sparaliżowało pracę

  • Fot. Adobe Stock

    Portugalczycy i Hiszpanie opracowali pierwszą w historii mapę populacji królika dzikiego

  • Implant może ratować pacjentów z cukrzycą przed niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi

  • Indie/ Naukowcy: udział w misji Ax-4 to kolejny krok w realizacji strategii kosmicznej kraju

  • Badanie: zwiększenie aktywności fizycznej w jakimkolwiek wieku może wydłużać życie

  • Częste korzystanie przez rodziców z mediów społecznościowych pogorsza jakość ich zabawy z dziećmi

Łódź, 02.07.2025. Sławosz Uznański-Wiśniewski (na ekranie) podczas połączenia wideo na żywo w EC1 w Łodzi. PAP/Marian Zubrzycki

Naukowcy o eksperymentach z misji IGNIS: nadchodzi najbardziej ekscytująca część

Naukowcy, prowadzący swoje eksperymenty w ramach misji IGNIS, z ekscytacją czekają na możliwość analizy danych, zebranych przez Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Część z nich czeka też na termin spotkania z polskim astronautą, aby przeprowadzić testy naziemne z jego udziałem.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera