Drukowane czujniki biomedyczne powstają na PW

Czy można sprawdzić poziom elektrolitów, cukru, mocznika, a nawet hormonów we krwi bez tego okropnego kłucia igłą? Można! Umożliwią to bioczujniki naklejane na skórę. Powstają one na Politechnice Warszawskiej.

  • Wszechobecne sensory? Naukowcy z PG chcą ułatwić ich projektowanie

    Naukowcy z Politechniki Gdańskiej chcą przygotować program do projektowania m.in. biosensorów i sensorów, a także układów elektronicznych. To elementy, które przydadzą się m.in. w diagnostyce medycznej czy budowaniu inteligentnych miast.

Najpopularniejsze

  • 06.08.2021. Prof. dr hab. Justyna Olko – historyczka, socjolingwistka i antropolożka; dyrektorka Centrum Zaangażowanych Badań nad Ciągłością Kulturową na Wydziale „Artes Liberales” Uniwersytetu Warszawskiego. PAP/Albert Zawada

    Prof. Olko: możemy mieć kilka języków ojczystych, w tym też te lokalne i oficjalnie nieuznane

  • Dzięki polskim badaczom można zobaczyć komórki oka, które właśnie coś widzą

  • Warszawa/ Zainaugurowano trzy polskie projekty Teaming for Excellence

  • Cykl "Zapytaj fizyka" ma już dekadę; rocznicowa debata - już 25 lutego na FUW

  • POLSA: nasze raporty o sytuacji na orbicie nie służą podejmowaniu akcji zapobiegawczych

  • Fot. Adobe Stock

    Milimetrowy kryształ mieści gigabit informacji

  • Eksperci: w dekarbonizacji europejskiej gospodarki wykorzystanie wodoru nie przekroczy 10 proc.

  • Egipt/ Odkryto grobowiec faraona Totmesa II; pierwsze takie odkrycie od ponad 100 lat

  • Długość ciała przodka żarłacza białego mogła dochodzić do 9 metrów

  • Zimowe sny antarktycznego owada

Fot. Adobe Stock

Dr hab. Mastalerz-Migas: w tym sezonie grypa uderza z ogromną siłą

Epidemia grypy w poszczególnych sezonach przebiega falami – w jednym zakażeń jest mniej, w innym więcej. W tym sezonie mamy „armagedon”. I choć wydaje się, że fala zakażeń zaczyna opadać, to do końca epidemii wciąż daleko – powiedziała konsultant krajowa medycyny rodzinnej dr hab. Agnieszka Mastalerz-Migas.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera