Fot. Adobe Stock

Białka pod kriomikroskopem ujawniają nowe informacje o fotosyntezie

Naukowcy uchwycili w wysokiej rozdzielczości strukturę jednego z kluczowych białek fotosyntezy u roślin, rejestrując moment cyklu katalitycznego. Odkryli, że woda jest wypierana z miejsca aktywnego tego białka poprzez kanały na jego powierzchni w sposób przypominający działanie tłoczka w strzykawce.

  • Źródło: Fotolia

    Sztuczna fotosynteza bardziej wydajna? Polacy mają na to pomysł

    Nanosystem w postaci platformy organicznej, który usprawni pracę urządzeń do sztucznej fotosyntezy, takich jak sztuczny liść, opracowali naukowcy z kilku polskich jednostek. Rozwiązanie to może przydać się też do budowy fotoczujników działających z bardzo dużą czułością, wykrywających istotne molekuły, np. w krwi ludzkiej.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Mikroplastik – pełny wymiar związanych z nim zagrożeń dopiero zaczynamy poznawać

  • Uznański-Wiśniewski: większość szkolenia astronautów dotyczy sytuacji niespodziewanych

  • Triasowy żółw z Tajlandii należy do nieznanego dotąd rodzaju; miał krewniaków w Polsce

  • Pochodzenie pyłu drogowego można określić dzięki jego magnetycznym właściwościom

  • Minister Paszyk: w maju na Międzynarodową Stację Kosmiczną może wystartować misja z polskim astronautą

  • Fot. Adobe Stock

    Europejczycy lepiej przystosowują się do zimna niż upałów

  • USA/ Administracja federalna wstrzymuje finansowanie Uniwersytetu Harvarda

  • Doświadczenia z dzieciństwa kształtują istotę białą mózgu

  • UE/ Raport: 2024 najcieplejszym rokiem w historii Europy

  • Plejstoceńska kość odkryta na Tajwanie należy do denisowianina

Fot. Adobe Stock

Popularyzator astronomii: po prostu patrzmy w niebo

Wystarczy bezchmurne niebo i miejsce oddalone od źródeł światła, by oglądać gwiazdy, konstelacje, satelity i zmieniające się fazy Księżyca - powiedział PAP popularyzator astronomii, autor bloga "Z głową w gwiazdach" Karol Wójcicki. 14 kwietnia to Dzień Patrzenia w Niebo.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera