Fot. Adobe Stock

Oparzenie słoneczne to głównie kwestia uszkodzenia RNA, nie DNA

Wbrew dotychczasowym poglądom, objawy oparzenia słonecznego mają związek z uszkodzeniem RNA, a nie DNA - informuje pismo „Molecular Cell”.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Eksperci: test na DNA wirusa brodawczaka ludzkiego powinien zastąpić przesiewową cytologię

    Test na obecność DNA wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV), będącego przyczyną rozwoju raka szyjki macicy, powinien zastąpić cytologię w programie badań przesiewowych – oceniają eksperci. Ich zdaniem będzie to skuteczniejsze i tańsze rozwiązanie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowe gatunki stokrotek odkryte dzięki udoskonalonej technologii DNA

    Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii badania DNA udało się odkryć nowe gatunki stokrotek - informuje "South African Journal of Botany".

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    DNA ujawnia tajemnice ofiar Wezuwiusza

    Naukowcy wydobyli DNA ze szczątków zabitych przez wulkan mieszkańców Pompejów. Analiza dostarczyła zaskakujących informacji, np. o tym, że pompejańczycy w dużej mierze pochodzili od imigrantów ze wschodniego regionu Morza Śródziemnego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zapis danych na DNA może być 350 razy szybszy

    Technikę, która pozwala zapisywać teksty, obrazy i inne dane w DNA udało się przyspieszyć aż 350 razy – informuje „Nature”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania DNA potwierdziły, że lwy z Kenii były ludojadami

    Pod koniec XIX w. na robotników kolejowych w Kenii zaczęły napadać lwy, pożerając co najmniej 28 osób. Najnowsze badania genetyczne, wykonane na szczątkach tych lwów, potwierdzają, że faktycznie żywiły się one ludzkim mięsem – piszą naukowcy na łamach „Current Biology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zmiany w DNA tradycyjnych palaczy i e-palaczy są bardzo podobne

    Użytkownicy e-papierosów doświadczają podobnych zmian epigenetycznych w DNA określonych komórek, co palacze tradycyjni - ustalili badacze z Londynu i Innsbrucku. Podkreślili, że choć ich badanie nie dowodzi, że e-papierosy powodują raka, to pomaga lepiej zrozumieć długoterminowy wpływ wapowania na zdrowie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Powstał największy katalog oceanicznego DNA

    Naukowcy utworzyli ogólnodostępną, największą jak dotąd bazę danych z informacjami o DNA mikroorganizmów żyjących w oceanach. Katalog zawiera ponad 300 mln klastrów genów.

  • Źróło: Adobestock
    Świat

    Pajęcze sieci gromadzą DNA wielu zwierząt

    Analiza DNA pajęczyn z dwóch lokalizacji w Australii pozwoliła zidentyfikować obecność blisko stu gatunków zwierząt. Odkrycia pomogą w monitoringu dzikiej przyrody. Wyniki zostały opublikowane w „iScience”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ślady DNA na śniegu pozwolą policzyć niedźwiedzie

    DNA pobrane z tropu, jaki zostawił na śniegu niedźwiedź polarny może pomóc w monitorowaniu populacji tych zagrożonych zwierząt – informuje pismo „Frontiers in Conservation Science”.

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Nie lekceważmy popularyzacji

  • Polski astronauta zabierze na ISS flagę i pierogi

  • Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

  • Ornitolog: czas się przyzwyczaić do widoku przelatujących gęsi w zimie

  • Wojskowa Akademia Techniczna przygotowała systemy optoelektroniczne dla komputera kwantowego

  • Adobe Stock

    Indie w ciągu dekady podwoiły populację tygrysów

  • Ustny mikrobiom ma wpływ na demencję

  • Eurostat: przeciętny Cypryjczyk zostawił największy ślad węglowy w UE w 2022 r.

  • WHO chce zmniejszyć budżet o 400 mln dolarów

  • Wcześniaki potrzebują skuteczniejszego leczenia bólu

24.08.2018. Rzeka Biebrza. PAP/Michał Zieliński

Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

Mokradła i torfowiska są dla przyrody tym, czym nerki i wątroba dla naszego organizmu; bez nich nie ma przyszłości, również dla naszego gatunku – powiedział PAP prof. Wiktor Kotowski. Tymczasem Polska przoduje w degradowaniu tych ekosystemów, ważnych m.in. dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera