Prof. Aleksandra M. Mirończuk z Pracowni dla Zrównoważonego Biorozwoju w Instytucie Biologii Środowiskowej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Fot. materiały prasowe

Wrocław/Badaczki ustaliły, że larwy drewnojada skuteczniej trawią plastik niż larwy mącznika

Larwy drewnojada wielkiego są skuteczniejsze w trawieniu i przetwarzaniu plastiku niż larwy mącznika młynarka - ustaliły badaczki z Wrocławia. Wyniki ich badań mogą pozwolić na opracowanie nowych metod przetwarzania odpadów. Konieczny jednak będzie do tego rozwój odpowiednich technologii.

  • Fot. materiały prasowe Uniwersytet Przyrodniczym w Poznaniu
    Życie

    Badaczka: może to owady uratują nas przed zwałami plastiku

    Niektóre gatunki owadów są w stanie zjadać plastik. Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu trwają badania, których wyniki mają poszerzyć wiedzę na temat zdolności owadów do biodegradacji plastiku; w przyszłości będzie można wykorzystać je do walki z zanieczyszczeniem środowiska.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowiec z SGGW: owady mogą być źródłem białka, tłuszczu i związków bioaktywnych

    W owadach mogą występować np. związki bioaktywne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka - zauwaza Radosław Bogusz z SGGW, badacz jakości żywności produkowanej z owadów. I dodaje, że owady postrzegane są u nas na razie negatywnie - "jako potencjalne zagrożenie, a nie źródło pożywienia".

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Biolog: opryski przeciwko komarom i kleszczom to nie jest rozwiązanie

    Opryski przeciwko komarom i kleszczom nie rozwiązują problemu, a szkodzą środowisku. Są ostatecznością i działaniem krótkotrwałym. Zamiast nich powinniśmy raczej inwestować w zwiększanie populacji organizmów komarożernych - mówi entomolog dr hab. Stanisław Czachorowski.

  • Endemiczny gatunek mszycy ze Svalbardu – Sitobion calvulum, występujący na wierzbie polarnej Salix polaris. Autor: S. Coulson
    Życie

    "Tłuste" mszyce ze Svalbardu – badaczka z UŚ wzięła je pod lupę

    Na Svalbardzie odkryto dotąd dwa endemiczne gatunki mszyc. U jednych z nich występuje sporo ciała tłuszczowego, co mogłoby wskazywać na ochronę organizmu przed niskimi temperaturami. Czy rzeczywiście tak jest - i czy jest to cecha powtarzalna – sprawdza naukowczyni z UŚ.

  • 16.02.2021. Larwy mącznika młynarka. PAP/Tomasz Waszczuk
    Życie

    Automatyczny robot obsłuży fermę hodującą owady na cele żywieniowe

    Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego (UWM) pracują nad programem komputerowym dla autonomicznego robota do obsługi fermy hodującej owady na cele żywieniowe. Robot ma ocenić stan owadów hodowanych oraz m.in. fazę ich rozwoju.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Ekspertka: produkty z insektów za kilka-kilkanaście lat mogą być szeroko dostępne na rynku

    Hodowla owadów ma niewielki wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt - uważa prof. SGGW dr hab. Małgorzata Nowacka. Jej zdaniem potrzeba kilku czy kilkunastu lat, by produkty z insektów były dostępne w szerokiej ofercie na rynku.

  • Fot. archiwum prywatne Remigiusza Gałęckiego
    Życie

    Karma z owadów ratunkiem dla uczulonych psów

    Karma z owadów może uchronić psy przed schorzeniami wynikającymi z alergii pokarmowych. Dietozależne enteropatie zdarzają się nie tylko psom rasowym. Karmę na bazie mącznika młynarka komponuje i testuje zgodnie z zasadami medycyny opartej na faktach zespół naukowców pod kierunkiem dr. Remigiusza Gałęckiego, laureata Programu LIDER NCBR.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Naukowcy monitorują obecność modliszek; proszą internautów o zdjęcia

    Naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego monitorują niespotykane dotąd w mieście występowanie modliszki. Wraz z Łódzkim Oddziałem Polskiego Towarzystwa Entomologicznego proszą internautów o udostępnianie w sieci zdjęć tych owadów. I przypominają, że modliszka jest w Polsce objęta ochroną.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • W ramach misji IGNIS naukowcy przetestują urządzenie do sterowania komputerem za pomocą mózgu

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera