Fot. Adobe Stock

Bakterie z jamy ustnej i jelit mogą mieć związek z wyższym ryzykiem udaru mózgu

Bakterie z rodzaju paciorkowców, zasiedlające jamę ustną i jelita ludzi, mogą mieć związek z wyższym ryzykiem udaru mózgu oraz z gorszymi rokowaniami po jego wystąpieniu, w tym z wyższym ryzykiem zgonu – wynika z najnowszych badań. Dobra higiena jamy ustnej może pomóc je obniżyć.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ustny mikrobiom ma wpływ na demencję

    Skład flory bakteryjnej w jamie ustnej może wpływać na zagrożenie demencją. Interwencje, takie jak stosowanie prebiotyków i odpowiedniej diety, w tym zawierającej azotany, mogą pomóc w opóźnianiu spadku zdolności poznawczych.

  •  dr inż. Marta Kolonko-Adamska. Fot. Politechnika Wrocławska
    Życie

    Wrocław/ Badania biochemiczne nad rolą oblin w jamie ustnej i układzie trawiennym

    Obliny to specyficzne struktury obecne w mikrobiomie jamy ustnej, mogące mieć wpływ na zdrowie. Badaczka z Politechniki Wrocławskiej sprawdza, jaką rolę odgrywają w jamie ustnej oraz układzie trawiennym. Otrzymała na to europejski grant - podała uczelnia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Bakterie w jamie ustnej regulują przebieg COVID-19

    Zaburzenie równowagi mikrobiomu jamy ustnej ma związek z zaostrzonym przebiegiem COVID-19 – informują naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts. Ich wnioski ukazały się w piśmie „Frontiers in Microbiology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Bakterie w jamie ustnej mogą sprzyjać nadciśnieniu po menopauzie

    Niektóre bakterie występujące w jamie ustnej mogą mieć związek z nadciśnieniem tętniczym u kobiet po menopauzie - informuje "Journal of the American Heart Association".

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Niechęć do warzyw kapustnych zapisana w mikrobiomie jamy ustnej

    Warzywa z rodziny Brassica, takie jak kapusta, brukselka, brokuły czy kalafior, w połączeniu z ludzką śliną mogą powodować wydzielanie się w ustach siarki, która z kolei może być związana z indywidualnymi preferencjami żywnościowymi - informują naukowcy na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Jak najlepiej dbać o dziąsła

    Naukowcy sprawdzili, jakie sposoby higieny jamy ustnej najlepiej chronią przed chorobami dziąseł. Dobrze działają m.in. szczoteczki międzyzębowe i irygatory - informuje pismo "Journal of the International Academy of Periodontology".

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Bakterie w jamie ustnej mogą mieć związek z reumatoidalnym zapaleniem stawów

    Populacje bakterii w jamie ustnej pacjentów z wczesnym reumatoidalnym zapaleniem stawów i osób zagrożonych rozwojem tej choroby są podobne do siebie - i jednocześnie odmienne, niż te u zdrowych, niezagrożonych osób - informuje pismo “ Arthritis & Rheumatology”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Bakterie z jamy ustnej przyczyniają się do chorób jelita

    Niektóre z bakterii obecnych w jamie ustnej mogą powodować choroby jelita grubego u osób z predyspozycjami genetycznymi - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Science".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

  • Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

  • USA/ Harvard pozywa administrację Trumpa za zamrożenie funduszy na badania

Fot. Adobe Stock

Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

Do końca wieku przy obecnym tempie wzrostu temperatury na Ziemi prawie 400 gatunków płazów (7,5 proc.) zostanie wypchniętych poza tolerowany przez nie zakres temperatur - pokazuje międzynarodowa prognoza obejmująca ponad 60 proc. gatunków płazów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera