Fot. Adobe Stock

Roślinne diety chronią zdrowie – pokazuje 20 lat badań

Według analizy badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich dwóch dekad roślinne diety wydają się chronić przed różnymi schorzeniami, w tym nowotworami i chorobami krążeniowymi. Dla szerokich rekomendacji potrzebne są jednak jeszcze dodatkowe badania.

  • Na zdjęciu dr Joanna Fotschki. Fot. materiały prasowe
    Technologia

    Łuski cebuli czy pulpa z buraka cukrowego mogą być wykorzystane w przemyśle chemicznym czy kosmetycznym

    Naukowcy badają, w jaki sposób można wykorzystać roślinne produkty uboczne, które są źródłem substancji biologicznie czynnych. Produkcja żywności dla rosnącej liczby ludności na świecie to jedno z większych globalnych wyzwań. Z drugiej strony konsumenci coraz częściej poszukują produktów spożywczych o prozdrowotnym działaniu.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Niedobory owoców i warzyw związane z wysokim ciśnieniem tętniczym

    Niskie spożycie owoców i warzyw jest uważane za ważny modyfikowalny czynnik ryzyka związany z podwyższonym ciśnieniem krwi. Brytyjscy naukowcy sprawdzili, w jaki sposób podaż owoców i warzyw w różnych krajach wpłynęła na trendy dotyczące ciśnienia krwi – informuje pismo „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badanie: toksyczne cząstki z opon przenikają do warzyw

    W eksperymentach na hydroponicznej uprawie sałaty naukowcy odkryli, że może ona przez korzenie pobierać substancje chemiczne, które do środowiska uwalniane są ze ścierających się opon. Niektóre z tych związków są trujące. Teraz chcą sprawdzić ten proces w naturalnych systemach.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Ekspertka o przetwarzaniu owoców i warzyw

    Robiąc domowe przetwory trzeba się upewnić, że surowce są zdrowe i bez objawów zepsucia. "Jeśli pojawi się pleśń na powierzchni, to znaczy, że jest ona w całym owocu lub warzywie" - przestrzega prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Jedzenie warzyw nie chroni przed chorobami układu krążenia

    Warzywa są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie obniżają ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia (CVD) – ustalili naukowcy reprezentujący kilka prestiżowych uniwersytetów na świecie.

  • źródło: Fotolia
    Życie

    Warzywa z własnego ogródka najzdrowsze? Doktorant UPWr zbada gleby ogrodów działkowych

    Sałata, szpinak czy ogórek najzdrowsze z własnego ogródka? Czy tak jest rzeczywiście sprawdzi Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr), badając toksyczność gleb ogrodów działkowych Wrocławia, Legnicy i Złotego Stoku.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Niechęć do warzyw kapustnych zapisana w mikrobiomie jamy ustnej

    Warzywa z rodziny Brassica, takie jak kapusta, brukselka, brokuły czy kalafior, w połączeniu z ludzką śliną mogą powodować wydzielanie się w ustach siarki, która z kolei może być związana z indywidualnymi preferencjami żywnościowymi - informują naukowcy na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Warzywa w czarnych opakowaniach lepiej się prezentują

    Świeże produkty najlepiej prezentować konsumentom na czarnym tle. Naukowcy z Politechniki w Delft (Holandia) przeprowadzili szereg eksperymentów i uznali, że właśnie ten kolor najbardziej zachęca do zakupu warzyw i owoców.

  • Świat

    Warzywa i owoce zmniejszają ryzyko raka, cukrzycy i nadciśnienia

    Nie ma już wątpliwości, że dieta bogata w warzywa i owoce, a uboga w mięso zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy i nadciśnienia – wykazała badania opublikowane w „PLOS Medicine”.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Minister Wieczorek powołał nowych członków Rady Narodowego Centrum Nauki

  • Badaczka: Polacy są umiarkowanie prospołeczni

  • Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

  • Na Politechnice Warszawskiej powstaje studencki bolid z całkowicie nową konstrukcją

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Webb odkrył nietypową dawną galaktykę

  • Polichlorowane bifenyle jeszcze przed narodzinami mogą powodować problemy psychologiczne i behawioralne

  • Kew Gardens: dziesięć najciekawszych gatunków roślin i grzybów odkrytych w 2024 r.

  • Brazylia/ Amazonia płonie - największe pożary lasów od siedemnastu lat

Fot. Adobe Stock

Kręgi triasowych gadów z ekstremalnie wydłużonymi szyjami były puste w środku

Tanystrofeidy to triasowe gady z ekstremalnie wydłużonymi szyjami. Paleontolodzy wykazali, że ich kręgi szyjne były puste w środku. Jednak w przeciwieństwie do chociażby dinozaurów, w tym przypadku kości nie były wypełnione powietrzem a tkanką miękką.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera