przekrój gleby, Adobe Stock

Wzrost zanieczyszczenia gleby rtęcią może być związany ze zmianami klimatu

Nowe badanie opublikowane w Environmental Science & Technology sugeruje, że poziom rtęci w glebie może być wyższy, niż wcześniej sądzono, a zmiany klimatyczne mogą ten problem pogłębiać.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    UE przyjęła przepisy w sprawie zakazu używania rtęci w produktach

    Unia Europejska w czwartek ostatecznie przyjęła przepisy w sprawie stopniowego wycofywania z użycia amalgamatu dentystycznego oraz zakazu produkcji, importu i eksportu wielu produktów z dodatkiem rtęci, w tym niektórych lamp.

  • Pająk z rodziny kwadratnikowatych. Fot. Adobe Stock
    Świat

    Pająki wskaźnikiem zanieczyszczenia środowiska

    Żyjące w pobliżu skażonych rtęcią rzek i zbiorników wodnych pająki mogą przenosić to skażenie na zwierzęta lądowe i są dobrym wskaźnikiem zanieczyszczenia – informuje pismo „Environmental Sciences & Technology Letters”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Powszechny grzyb oczyszcza z rtęci glebę i wodę

    Występujący powszechnie grzyb o nazwie Metarhizium robertsii usuwa rtęć z gleby oraz wody - słonej i słodkiej, a także chroni rośliny przed wchłanianiem tej toksyny. Naukowcy dodatkowo zmodyfikowali go genetycznie, by jeszcze działał skuteczniej.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Prawdopodobieństwo skażenia ryb metylortęcią można przewidzieć

    Nowa metoda badawcza pozwala przewidzieć prawdopodobieństwo występowania w danym w regionie ryb o niebezpiecznym poziomie toksycznej metylortęci - informuje pismo „Environmental Toxicology and Chemistry”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Wody z topniejących lodowców Grenlandii niosą duże ilości rtęci

    Woda w rzekach i fiordach połączonych z pokrywą lodową Grenlandii zawiera podobne ilości rtęci, co zanieczyszczone rzeki przemysłowych obszarów Chin. To nieoczekiwane odkrycie wskazuje m.in. na nieznany wcześniej wpływ roztapiania się lodu na środowisko i łańcuch pokarmowy.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Rtęć zatruwa nawet największe głębiny

    Pochodzącą z działań człowieka rtęć, naukowcy znaleźli nawet na dnie Rowu Mariańskiego. To zaskoczenie - mówią eksperci.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Mgła zatruwa pumy rtęcią

    Wysoki poziom rtęci w organizmach pum zamieszkujących górskie okolice Santa Cruz ma związek z mgłą – informuje „Nature”.

  • Świat

    Zmiany klimatu to również więcej rtęci w planktonie

    Na skutek zmian klimatycznych może nastąpić siedmiokrotne zwiększenie zawartości metylortęci w zooplanktonie żyjącym w morzach i jeziorach - alarmują szwedzcy naukowcy w piśmie "Science Advances".

  • Materiał z popiołów pomoże usuwać rtęć ze spalin

    Materiał opracowany przez zespół naukowców z Lublina i Krakowa usuwa rtęć ze spalin pięciokrotnie lepiej niż dostępny na rynku węgiel aktywny - informują autorzy badania. W dodatku nowy materiał powstaje z tanich popiołów i może być wielokrotnie wykorzystywany.

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Nie lekceważmy popularyzacji

  • Polski astronauta zabierze na ISS flagę i pierogi

  • Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

  • Wojskowa Akademia Techniczna przygotowała systemy optoelektroniczne dla komputera kwantowego

  • Jak bulgocze gwiezdna zupa neutronowa

  • 15.04.2020 EPA/MARTIAL TREZZINI

    WHO chce zmniejszyć budżet o 400 mln dolarów

  • Indie w ciągu dekady podwoiły populację tygrysów

  • Ustny mikrobiom ma wpływ na demencję

  • Eurostat: przeciętny Cypryjczyk zostawił największy ślad węglowy w UE w 2022 r.

  • Kazachstan/ Archeolodzy odnaleźli sarmackie grobowce z V w. p.n.e.

24.08.2018. Rzeka Biebrza. PAP/Michał Zieliński

Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

Mokradła i torfowiska są dla przyrody tym, czym nerki i wątroba dla naszego organizmu; bez nich nie ma przyszłości, również dla naszego gatunku – powiedział PAP prof. Wiktor Kotowski. Tymczasem Polska przoduje w degradowaniu tych ekosystemów, ważnych m.in. dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera