Nowy Gaj, 11.08.2013. Fot. PAP/Wojciech Pacewicz

Człowiek regularnie spożywa kukurydzę od około 4700 lat

Studium przeprowadzone przez interdyscyplinarny zespół z amerykańskiego Uniwersytetu Nowego Meksyku (UNM) wykazał, że ludność Ameryki Środkowej rozpoczęła powszechnie spożywać kukurydzę około 4700 lat temu. W upowszechnieniu się w ludzkiej diecie tej rośliny miały sprzyjać zmiany klimatyczne.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Człowiek regularnie spożywa kukurydzę od około 4700 lat

    Studium przeprowadzone przez interdyscyplinarny zespół z amerykańskiego Uniwersytetu Nowego Meksyku (UNM) wykazał, że ludność Ameryki Środkowej rozpoczęła powszechnie spożywać kukurydzę około 4700 lat temu. W upowszechnieniu się w ludzkiej diecie tej rośliny miały sprzyjać zmiany klimatyczne.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Etanol z kukurydzy ogranicza emisję CO2

    Analiza amerykańskiej produkcji etanolu z kukurydzy w ciągu 15 lat pokazuje, że staje się on coraz bardziej ekologiczny - emisja dwutlenku węgla związana z jego użyciem wyraźnie spada. Powodów jest kilka.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy opracowali metodę, która ma przyspieszyć planowanie radioterapii

  • Ekspertka: adopcje międzygatunkowe u ptaków są rzadkością

  • Polska flaga i pierogi już w kosmosie. Jak spakować się na misję kosmiczną?

  • Kołyska Newtona i fontanna łańcuchowa wśród 30 pokazów misji IGNIS

  • Międzynarodowa Stacja Kosmiczna: fundament badań kosmicznych i symbol globalnej współpracy

  • Adobe Stock

    BiH/ Rośnie liczba zakażonych "szczurzą gorączką", media donoszą o szczurach wielkości kotów

  • Badania: u kobiet z „gęstymi piersiami” nowe metody obrazowania pozwalają lepiej wykrywać raka

  • Badania: zmniejszenie masy ciała w średnim wieku zapewnia dłuższe życie w lepszym zdrowiu

  • USA/ Statek kosmiczny Starship zaliczył kolejną nieudaną próbę, eksplodując podczas powrotu na Ziemię.

  • Pokazano najbardziej szczegółowe obrazy korony słonecznej

Załoga Ax-4: Sławosz Uznański, Peggy Whitson, Shubhanshu Shukla, Tibor Kapu. fot. Axiom Space

Załoga misji Ax-4: jesteśmy przygotowani i gotowi do startu

Jesteśmy przygotowani i gotowi do startu – zapewnili we wtorek członkowie załogi misji Ax-4, wśród których jest Polak Sławosz Uznański-Wiśniewski. Polski astronauta podkreślił, że z niecierpliwością czeka na możliwość spojrzenia na Ziemię z orbity.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera