Lodowiec Marmolada, Adobe Stock

Włochy/ Pogodowa anomalia w masywie Marmolada w Dolomitach

Od ponad 50 dni w najwyższym masywie górskim Dolomitów o nazwie Marmolada temperatura wynosi powyżej 0 stopnia. Eksperci, którzy odnotowali tę anomalię, wyjaśniają, że jest ona szczególnie groźna dla lodowca znajdującego się na północnej flance szczytu.

  • Lodowiec Hallstaetter, Wikipedia, autor Benutzer Hejkal
    Świat

    Austria/ Przez zmiany klimatyczne znika kolejny lodowiec

    Władze Austrii ostrzegają, że lodowca Hallstaetter nie da się już uratować. Od 2006 roku lodowiec stracił jedną trzecią swojej masy. Odsłonięte skały przyspieszają jego topnienie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    W tropikach znikają górskie lodowce

    Na całym świecie w tropikach górskie lodowce tracą masę, zanikając w szybkim tempie – informują naukowcy na łamach pisma „Global and Planetary Change”.

Najpopularniejsze

  • Myszarka polna. Źródło: Rafał Stryjek

    Myszy na lodzie: Temperatura mysich ogonów może spaść zimą poniżej zera

  • Fotografia Oriona nad Babią Górą zdjęciem dnia NASA

  • Laicy równie często jak znawcy przeżywają dreszcze emocji słuchając Pendereckiego

  • Powstała misterna mapa potworów z Pomorza - w renesansowym stylu

  • Biolożka: wilki to bardzo socjalne zwierzęta z ogromnym wpływem na ekosystem

  • Humbak w wodach Madagaskaru, Adobe Stock

    Walenie mogą żyć 130 lat i dłużej

  • Zambia/ Hydrolodzy: historycznie niski poziom wody w zaporze Kariba doprowadził do serii trzęsień ziemi

  • Kto szybciej chodzi, jest zdrowszy metabolicznie

  • Małpy rozpoznają węże po łuskach

  • Ozempic i Wegovy pomagają sercu nie tylko odchudzaniem

Fot. Adobe Stock

Psycholog: jeśli chcemy realnej zmiany, zacznijmy ją wprowadzać już dziś

Z wprowadzaniem ważnych zmian nie warto czekać do nowego roku. Jeśli chcemy dać sobie szansę na realną zmianę, to zacznijmy dziś; małymi krokami budujmy nawyk. Pomoże nam on przejść przez nieuchronne potknięcia - radzi psycholog dr Rafał Albiński z Uniwersytetu SWPS.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera