Fot. Adobe Stock

Minister nauki powołał zespół ds. opracowania założeń do nowego modelu ewaluacji

Minister nauki i szkolnictwa wyższego powołał zespół ds. opracowania założeń do nowego modelu ewaluacji jakości działalności naukowej - podał resort nauki. Poza przedstawicielami ministerstwa w zespole pracować będą eksperci ze środowiska naukowego. Celem jest opracowanie nowych zasad oceny działalności naukowej.

  • Fot. Fotolia

    Trwa ocena działalności naukowej 300 uczelni i instytutów

    Trwa ocena jakości działalności naukowej polskich instytucji naukowych. W jej ramach ewaluowanych jest blisko 300 uczelni, instytutów PAN i badawczych, ponad 117 tys. osób i 707 tys. publikacji - wynika z danych Ośrodka Przetwarzania Informacji – Państwowego Instytutu Badawczego (OPI PIB).

Najpopularniejsze

  • Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

    Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

  • Mazowsze/ Celtyckie narzędzie do trepanacji czaszki odkryte na Łysej Górze

  • Znamy finalistów Popularyzatora Nauki

  • Psycholog: tłumiona złość to prosta droga do symptomów depresji

  • Śmierć komórki, czyli jak nasze ciało uczy się umierać i odnawiać

  • Fot. Adobe Stock

    Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

  • Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

  • Mgła mózgowa w czasie menopauzy może być skutkiem zmian w strukturze mózgu

  • Operacje bariatryczne skuteczniejsze niż Ozempic w długofalowej poprawie zdrowia

  • Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

Ewolucja człowieka jakiś czas temu praktycznie się zatrzymała. Z powodu nowoczesnej medycyny czynniki selekcji naturalnej nie działają tak jak kiedyś – powiedziała PAP brytyjska biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera