Adobe Stock

Ekspertki z UŁ wyjaśniają, dlaczego liście zmieniają kolor, a jesienne owoce są wyjątkowo zdrowe

Jesień to czas przebarwiających się liści oraz intensywnych kolorów sezonowych owoców i warzyw. O tym, jak przebiegają procesy związane ze zmianą barw i dlaczego antocyjany zawarte w jesiennych owocach i warzywach są ważne dla zdrowia mówią ekspertki z Uniwersytetu Łódzkiego.

  • Zdjęcie komórek (zmodyfikowanych metodą CRISPR) wykonane przy użyciu konfokalnej mikroskopii fluorescencyjnej, Adobe Stock
    Technologia

    Barwniki do stosowania w biologii molekularnej od polskich badaczy

    Związki dające silną, czerwoną fluorescencję i bardzo dobrą fotostabilność zaprojektowali, zsyntetyzowali i w pełni scharakteryzowali naukowcy z Instytutu Chemii Organicznej PAN. Dzieki tym cechom związki te mogą być idealnym barwnikiem fluorescencyjnym do zastosowań w biologii molekularnej.

  • Staroegipski barwnik może się przydać w telekomunikacji

    Niebieski barwnik wykorzystywany w Egipcie już przed pięcioma tysiącami lat okazał się obiecującym materiałem dla elektroniki i zastosowań biomedycznych – informuje „Journal of American Chemical Society”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Rzymianie interesowali się przeszłością i gromadzili skamieliny

  • Pora posiłku może mieć wpływ na zdrowie i długość życia

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: dbając o dobrostan w kryzysie dawkujmy sobie informacje, selekcjonujmy ich źródła

Częsty kontakt z informacjami na temat sytuacji kryzysowej, np. wojny, może nasilać objawy lęku i stresu, potęgować poczucie zagrożenia. W takiej sytuacji dawkujmy sobie informacje, podchodźmy selektywnie do ich źródeł, wyłączmy powiadomienia - radzi dr Agnieszka Mościcka-Teske z Uniwersytetu SWPS.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera