Fot. Fotolia

Gotować jak jaskiniowiec

Dla neolitycznej rodziny sprzed 5 tys. lat świeżo złapany ptak, rzucony wprost na żar, byłby nie bardziej apetyczny, niż dla nas. Z kolei Wikingowie smak suszonych ryb wzbogacali produktami zrabowanymi z najechanych wiosek - podaje serwis "New Scientist".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: badanie mikrobiomu jelitowego może stać się nowym standardem diagnostycznym

  • Ekspert: okres złotego wieku finansowania uniwersytetów minął

  • Polska naukowczyni: porosty mogą przetrwać na Marsie

  • List dyrektorów instytutów PAN do posłów z apelem o finansowanie na równi z uczelniami

  • Wiceszef PAN o resorcie nauki: pierwszy rok stracony; teraz chęci są, ale brakuje długofalowej wizji

  • Fot. Adobe Stock

    Nie tylko antybiotyki na stałe zmieniają florę bakteryjną jelit

  • USA/ Udany test rakiety Starship przed planowanymi misjami na Księżyc i Marsa

  • Maltretowanie dzieci zostawia wyraźne ślady na DNA

  • Nowe zalecenia brytyjskich lekarzy: owoce głównie kiwi najbardziej pomagają na zaparcia

  • Włochy/ Badania: sztuczna inteligencja używana w medycynie popełnia błędy w 70 proc. przypadków

 Warszawa, 12.09.2025. Minister nauki i szkolnictwa wyższego Marcin Kulasek (C), wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Marek Gzik (L) i prezes Sieci Badawczej Łukasiewicz Hubert Cichocki (P) podczas konferencji prasowej inaugurującej kampanię informacyjną Kongresu „Nauka dla Biznesu" w Warszawie. PAP/Marcin Obara

Pierwszy Narodowy Kongres Nauka dla Biznesu - w listopadzie

Narodowy Kongres Nauka dla Biznesu ma służyć budowie konkretnych modeli współpracy nauki i przemysłu. Wydarzenie, organizowane po raz pierwszy przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego i Sieć Badawczą Łukasiewicz, pod patronatem honorowym premiera, odbędzie się w Warszawie w dniach 19-21 listopada.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera