Pozostałości mąki na pierwszy rzut okaz wyglądały jak popiół. Fot. Patryk Okrajek

Armenia/ W budowli sprzed 3 tys. lat odkryto pozostałości... dużych ilości mąki

Pozostałości po dużych ilościach mąki sprzed 3 tys. lat odkrył polsko-armeński zespół archeologów w Metsamor w Armenii. Znaleziska dokonano w obszernej budowli wspartej na kolumnach, która zawaliła się w czasie pożaru.

  • Metsamor. Widok na cytadelę. Fot. Szymon Zdziebłowski

    Polsko-armeński zespół odkrył w Metsamor “złoty grobowiec” sprzed 3,2 tys. lat

    Grób dwóch osób, zapewne pary - mężczyzny i kobiety, w którym odkryto pozostałości po trzech złotych naszyjnikach przebadał w Metsamor w Armenii polsko-armeński zespół archeologów. Pochodzi z czasów, gdy w Egipcie rządził Ramzes II.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Popularyzator nauki: niektóre misje kosmiczne mają bardziej inspirować następców niż mieć stricte naukowy cel

  • Kulasek: musimy podnieść bezpieczeństwo na uczelniach; rektor UW: powołamy komisję z KRASP

  • Uczelnie same określają obowiązujące na ich terenie zasady bezpieczeństwa

  • Anihilacja w smartfonie. Matryca telefonu jako detektor cząstek dla CERN

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Ruch dłoni może pomóc w szybszej diagnozie autyzmu

  • Szczepionka przeciwko półpaścowi może zapobiegać problemom z sercem

  • Analiza dźwięków meteoroidów może pomóc w śledzeniu spadku kosmicznych śmieci

  • Naukowcy: przewlekły ból można złagodzić, ucząc się regulować negatywne emocje

Fot. Adobe Stock

Polski eksperyment na ISS: jak układ odpornościowy reaguje na mikrograwitację

Zmiany w działaniu komórek odpornościowych astronautów podczas pobytu w mikrograwitacji badane będą w ramach polskiej misji technologiczno-naukowej IGNIS na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera