Fot. Adobe Stock

Dieta bogata w błonnik chroni przed groźnymi infekcjami

Skład mikrobiomu jelitowego, który zależy m.in. od tego, jak dużo błonnika jest w naszej diecie, pomaga przewidzieć prawdopodobieństwo zapadnięcia na potencjalnie zagrażające życiu infekcje bakteryjne - poinformowano w „Nature Microbiology”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Błonnik w diecie wydaje się zmniejszać ryzyko zespołu stresu pourazowego

    Kanadyjskie badanie czynników związanych z zespołem stresu pourazowego (PTSD) doprowadziło do szeregu odkryć łączących to zaburzenie z odżywianiem - np. Kanadyjczycy w wieku od 45 do 85 lat rzadziej doświadczali PTSD, jeśli codziennie spożywali średnio dwa do trzech źródeł błonnika.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Błonnik może chronić przed stresem pourazowym

    Spożywanie codziennie dwóch lub trzech produktów bogatych w błonnik ma związek z mniejszym ryzykiem stresu pourazowego (PTSD) – informują kanadyjscy naukowcy na łamach pisma „Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology”.

  • Fot. PAP/Jacek Turczyk 03.08.2017
    Świat

    Jogurt i błonnik chronią przed rakiem płuc

    Osoby jedzące najwięcej jogurtów i błonnika są o 33 proc. mniej zagrożone chorobą, niż jedzące najmniej. Prawdopodobnie wynika to z oddziaływania tych składników na jelitowy mikrobiom.

  • Włóknista dieta przedłuża życie po zawale

    Bogate w błonnik pokarmy w rodzaju owoców czy pełnoziarnistego chleba mogą przedłużać życie osób po zawale – informuje „British Medical Journal”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Zawały serca mogą mieć charakter zakaźny

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera