Nowy polimer zabija bakterie

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Powstał polimerowy materiał, który niszczy bakterie bez wywoływania antybiotykoodporności. Radzi sobie nawet z tak groźnymi patogenami, jak oporne na antybiotyki szczepy E. coli i gronkowca złocistego.

Niestety, walka z chorobotwórczymi bakteriami, mimo wynalezienia antybiotyków nie jest wygrana. Dzieje się tak za sprawą rosnącej antybiotykoodporności, która sprawia lekarzom coraz większe problemy. Dlatego naukowcy nieustannie poszukują nowych sposobów niszczenia niebezpiecznych mikroorganizmów.

Eksperci z amerykańskiego Texas A&M University przedstawili właśnie sposób, który może zmniejszyć zagrożenie. Opracowali oni materiał zbudowany z długich, silnie naładowanych dodatnio cząsteczek. Bez udziału antybiotyku cząsteczki te zaburzają pracę błony otaczającej bakteryjną komórkę.

W laboratoryjnych testach materiał skutecznie niszczył użyte w badaniu oporne na antybiotyki szczepy dwóch gatunków bakterii – E. coli i gronkowca złocistego (MRSA).

„Zsyntezowane przez nas polimery mogą pomóc w walce z antybiotykoopornością dzięki przeciwbakteryjnym cząsteczkom, działającym za pomocą mechanizmu, przeciw któremu, jak się wydaje, bakterie nie wytwarzają oporności” – mówi prof. Quentin Michaudel, autor publikacji, która ukazała się na łamach „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Badacze z powodzeniem przetestowali bezpieczeństwo wynalazku na ludzkich komórkach krwi.

„Częsty problem z przeciwbakteryjnymi polimerami polega na braku selektywności między bakteriami i komórkami człowieka, kiedy materiał taki atakuje błonę komórkową. Kluczem jest uzyskanie równowagi między skutecznym ograniczaniem wzrostu bakterii i przypadkowym niszczeniem innych rodzajów komórek” – wyjaśnia prof. Michaudel.

W dalszych badaniach naukowcy zamierzają ulepszyć swój wynalazek – w szczególności sprawić, aby jeszcze bardziej selektywnie atakował komórki bakteryjne, oszczędzając ludzkie.(PAP)

Marek Matacz

mat/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera