Dłuższy palec serdeczny to... lepsze wykorzystanie tlenu

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Badanie z udziałem sportowców pokazało, że im większy jest stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepiej organizm wykorzystuje tlen. To z kolei ma związek z różnymi aspektami zdrowia.

Jak przypominają naukowcy ze Swansea University, badania naukowe wskazały już, że większemu stosunkowi długości palca serdecznego do wskazującego towarzyszy zwykle większa wytrzymałość na wysiłek fizyczny czy odporność na Covid-19.

Aby to lepiej zrozumieć, brytyjski zespół obserwował różne parametry organizmu u ponad setki zawodowych piłkarzy poddawanych rosnącemu wysiłkowi, aż do granicy wytrzymałości.

Okazało się, że długość palców może wskazywać na sprawność wykorzystania tlenu.

"Razem z naszymi partnerami z cypryjskiego kampusu na University of Central Lancashire wyjaśniliśmy związek między stosunkiem długości palca serdecznego do wskazującego i metabolizmem tlenu u wytrenowanych sportowców" – mówi prof. John Manning, autor publikacji, która ukazała się w piśmie "American Journal of Human Biology".

Większy wspomniany stosunek długości towarzyszył lepszemu metabolizmowi tlenu. Taki układ palców – wyjaśniają naukowcy – świadczy o wyższym poziomie testosteronu działającego w okresie płodowym. A hormon ten wpływa na centra energetyczne komórek – mitochondria.

"Nasze wyniki są zgodne z uzyskanymi u długodystansowych biegaczy, u których obserwowano zarazem długi palec serdeczny - i lepsze wyniki sportowe. Zgadzają się także z odkryciami na temat podatności na choroby serca i na Covid-19, w których długi palec serdeczny oznacza mniejsze problemy" – podkreśla prof. Manning.

"W sumie, nasze badanie ilustruje wartość zapraszania wytrenowanych sportowców do badań nad procesami metabolicznymi, które są kluczowe dla przebiegu różnych chorób" – dodaje. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera