Sztuczna inteligencja tworzy atrakcyjne dla ludzi obrazy jedzenia

Fot. Adobe Stock. Obraz wygenerowany z pomocą sztucznej inteligencji.
Fot. Adobe Stock. Obraz wygenerowany z pomocą sztucznej inteligencji.

Konsumenci wolą obrazy jedzenia stworzone przez sztuczną inteligencję niż przez ludzi – odkryli naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch.

Sztuczna inteligencja (SI) tworzy wyjątkowo atrakcyjne dla ludzi obrazy jedzenia - wie nawet, jak najlepiej poukładać marchewki. Potrafi doskonale wykorzystać takie parametry obrazu, jak symetria, kształt, kolor, połysk i oświetlenie.

„Jako ludzie czujemy się nieswojo, jeśli jakieś ostre przedmioty są skierowane w naszą stronę. Traktujemy je jako zagrożenie, nawet jeśli to zwykłe jedzenie. Kiedy sztuczna inteligencja dostała zadanie stworzenia obrazów z tego typu produktami skierowanymi w stronę oglądającego, np. pęczkiem marchewki czy kawałkiem ciasta, zwykle tak je ustawiała, aby nie celowały prosto w osobę patrzącą na obraz. Wymaga to dalszych badań, ale możliwe, iż taki zabieg zwiększa atrakcyjność ukazanego jedzenia” - Giovanbattista Califano z Uniwersytetu Neapolitańskiego im. Fryderyka II, główny autor badania opisanego w magazynie „Food Quality and Preference”.

Badacze odkryli także, że SI częściej tworzyła obrazy z produktami o dużej zawartości kalorii – na przykład umieszczała na zdjęciu więcej frytek, czy - w przypadku deseru - bitej śmietany.

Tymczasem ludzie są ewolucyjnie przystosowani do zwracania szczególnej uwagi na wysokoenergetyczne pokarmy.

Naukowcy poprosili prawie 300 ochotników, aby ocenili wygenerowane przez SI oraz stworzone przez człowieka obrazy jedzenia w skali od „niezachęcających” do „wyjątkowo apetycznych”. Na obrazach widniały różnego rodzaju produkty – naturalne, przetworzone, ultra-przetworzone – od jabłek i marchwi po ziemniaczane frytki czy czekoladowe shake (mleczny napój serwowany na zimno, często z dodatkiem lodów).

Kiedy ochotnicy wiedzieli, jak powstał każdy obraz, dzieła SI i artystów oceniali na równym poziomie; kiedy jednak nie wiedzieli, ilustracje tworzone przez SI konsekwentnie oceniali lepiej.

Badacze widzą w tym pewne zagrożenie. „Wygenerowane przez SI obrazy mogą stanowić mniej kosztowną opcję dla specjalistów od marketingu i dla biznesu – pozwalają zmniejszyć koszty związane z uzyskiwaniem zdjęć. Jednak uzyskane przez nas wyniki wskazują na potencjalne ryzyko związane z nasilaniem u konsumentów stymulowanego wizualnie głodu. To zjawisko, w którym oglądanie obrazów jedzenia wzbudza uczucie głodu i silnej chęci jego zaspokojenia. Potencjalnie może to wpłynąć na zachowania związane z niezdrowym żywieniem lub wzbudzić nierealistyczne oczekiwania odnośnie jedzenia” – mówi współautor odkrycia prof. Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Co więcej, zdaniem naukowców, przesadzone oczekiwania względem wyglądu naturalnych produktów mogą osłabić wysiłki prowadzone w kierunku promocji zrównoważonego rolnictwa.

Więcej informacji w artykule źródłowym.  (PAP)

Marek Matacz

mat/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badania/Po Covid-19 przez trzy lata dwukrotnie większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu

  • Fot. Adobe Stock

    Kanada/ Szkorbut jest wciąż zagrożeniem i musi być brany pod uwagę w stawianiu diagnozy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera