Rząd Australii potępił decyzję Japonii o rozszerzeniu komercyjnego połowu wielorybów

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Australijska ministra środowiska i gospodarki wodnej Tanya Plibersek potępiła w czwartek decyzję Japonii o wpisaniu płetwali zwyczajnych na listę połowów komercyjnych. To drugi co wielkości gatunek wielorybów na świecie, który jest zagrożony wyginięciem.

Płetwale zwyczajne zostały w środę zostały oficjalnie dodane do krajowej listy połowów komercyjnych, a decyzja została opublikowana w japońskim dzienniku rządowym. Tokio potwierdziło w tym tygodniu, że przyznano pozwolenie na upolowanie 59 płetwali w ramach komercyjnych połowów. Mogą się one odbywać wyłącznie na wodach terytorialnych i w strefie ekonomicznej Japonii.

"Australia sprzeciwia się wszelkim połowom wielorybów w celach zarobkowych i wzywa wszystkie kraje do zaprzestania tej praktyki" – czytamy w oświadczeniu opublikowanym na stronie ministerstwa środowiska.

Resort podkreśla, że działania Australii za pośrednictwem Międzynarodowej Komisji Wielorybniczej przyczyniły się do uwolnienia od wielorybnictwa Oceanu Południowego i spadku połowów wielorybnictwa w celach zarobkowych na całym świecie. Ministerstwo zapowiedziało, że "nadal będzie opowiadać się za ochroną wielorybów oraz zachowaniem żywotności naszych oceanów dla przyszłych pokoleń".

Jak informuje "The Guardian", nowy japoński statek wielorybniczy Kangei Maru, o wartości 47 mln dol., jest właśnie przygotowywany do udziału w pierwszym polowaniu. Jednostka jest na tyle duża, że może ona holować ciało wieloryba o długości do 25 m.

Finwale, jak także nazywane są płetwale zwyczajne, mogą osiągać do 27 m długości i 90 ton masy ciała. Dożywają nawet 90 lat.

Płetwal zwyczajny znajduje się na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN).

Zainteresowanie spożyciem mięsa wielorybów w Japonii w ciągu ostatnich dekad spadło. W szczytowym momencie, w 1962 r., spożyto 230 tys. ton, a w ostatnich latach poziom ten obniżył się do 2 tys. Mięso uznawane za przysmak jest spożywane przede wszystkim przez najstarsze pokolenie Japończyków oraz turystów.

Międzynarodowa Komisja Wielorybnicza wprowadziła światowe moratorium na wszystkie komercyjne połowy wielorybów w 1986 r. W 2019 r. Japonia wystąpiła z Komisji i nie przestrzega żadnych zasad dotyczących połowu tych największych morskich ssaków. Od tego czasu japońscy rybacy mogą łowić płetwale Bryde’a, karłowate i czerniakowe.(PAP)

mzb/ mms/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera