Nowa cząsteczka może naśladować efekty postu i ćwiczeń

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

LaKe, cząsteczka, która zwiększa poziom mleczanu i ketonów we krwi może naśladować odpowiedź metaboliczną organizmu na regularne i forsowne ćwiczenia oraz post, przynosząc organizmowi korzyści zdrowotne – informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Jak powszechnie wiadomo, regularne ćwiczenia i okresowe posty mają szereg pozytywnych skutków dla organizmu. Ćwiczenia i pomijanie posiłków wzmacniają serce i obniżają poziom lipidów we krwi. Rosnące pod wpływem wysiłku i niedojadania poziomy mleczanu (soli kwasu mlekowego) oraz ketonów działają jako wydajne paliwo dla komórek, co przynosi organizmowi korzyści.

Naukowcy z duńskiego Uniwersytetu w Aarhus stworzyli cząsteczkę LaKe, której doustne podawanie może wywołać takie same efekty metaboliczne bez wysiłku fizycznego lub postu. Pod jej wpływem u szczurów rosną stężenia mleczanu i ketonów (BHB) we krwi.

„Opracowaliśmy cząsteczkę, która może naśladować naturalną reakcję metaboliczną organizmu na forsowne ćwiczenia i post. W praktyce cząsteczka wprowadza organizm w stan metaboliczny odpowiadający przebiegnięciu 10 kilometrów z dużą prędkością na pusty żołądek” — wyjaśnił profesor Thomas Poulsen z Wydziału Chemii Uniwersytetu w Aarhus.

"Gdy wzrasta poziom mleczanu i ketonów we krwi, wzrasta produkcja hormonu hamującego apetyt, a poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi spada. Ma to szereg korzyści zdrowotnych, na przykład zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego” - dodał.

Według profesora nie można osiągnąć tego samego efektu wyłącznie za pomocą diety, ponieważ mleczan i ketony, chociaż występują naturalnie, nie mogą być spożywane w niezbędnych ilościach.

Opracowanie LaKe jest wynikiem kilkuletniej współpracy Thomasa Poulsena, profesora Mogensa Johannsena z Wydziału Medycyny Sądowej oraz profesora Nielsa Møllera.

Wszyscy trzej badali metabolizm z różnych perspektyw i wiedzieli z własnych i cudzych badań, że mleczan i ketony mają korzystne działanie. W ciągu trzech lat udało im się stworzyć chemiczne połączenie mleczanu i ketonów.

„W pewnym sensie nie jesteśmy zaskoczeni efektem, ponieważ łączymy dobrze znane substancje. Innowacją jest to, że stworzyliśmy teraz cząsteczkę, która pozwala nam sztucznie kontrolować ilość mleczanu i ketonów w bezpieczny sposób” — wskazał Thomas Poulsen.

Do tej pory LaKe była testowana tylko na szczurach, ale pierwsze badania kliniczne na ludziach są teraz w toku w Szpitalu Uniwersyteckim w Aarhus. Według prof. Poulsena, badania mają utorować drogę cząsteczce do stania się zaawansowanym suplementem diety. Pomoże ona szczególnie osobom, które nie mogą przestrzegać ścisłego planu ćwiczeń i diety.

„Może być trudno utrzymać motywację do biegania wielu kilometrów z dużą prędkością i obywania się bez jedzenia. Dla osób z dolegliwościami fizycznymi, takimi jak słabe serce lub ogólne osłabienie, suplement diety może być kluczem do lepszego powrotu do zdrowia” — wyjaśnił Thomas Poulsen.

Cząsteczka LaKe ma również potencjał łagodzenia trudności z koncentracją i może być stosowana w leczeniu poważnych chorób, takich jak choroba Parkinsona i demencja.

„Ponieważ w warunkach stresu lub urazu mleczan może przejąć rolę glukozy w mózgu, przeprowadzono eksperymenty mające na celu zwiększenie poziomu mleczanu u osób z wstrząsem mózgu. Pacjenci, którzy nie mogą wykonywać forsownych ćwiczeń, odniosą duże korzyści z leku, który może zwiększyć ten poziom”- zaznaczył Thomas Poulsen.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera