Finlandia/ W Laponii przy temp. 12 st. C kwitną fiołki; pobity 50-letni rekord ciepła

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

W piątek w lapońskim Inari odnotowano 12,6 st. Celsjusza. Tym samym pobity został dotychczasowy rekord temperatury utrzymujący się od 1975 r. Wówczas w listopadzie na północy Finlandii było plus 11 stopni – poinformowały służby meteorologiczne.

Fiołki w Ivalo (ok. 280 km na północ od Rovaniemi) kwitną niczym w lecie. Normalnie o tej porze roku powinny być już przykryte śniegiem – relacjonowała telewizja Yle.

Według meteorologów przyczyną wysokich obecnie temperatur jest wiejący od zachodu ciepły wiatr fenowy. W innych częściach Finlandii w ostatnich dniach temperatura także utrzymywała się na poziomie ok. 10 stopni.

Ciepła aura, jak na fińską jesień, utrudnia przygotowanie tras narciarskich, które tradycyjnie otwierane są w różnych częściach kraju na przełomie października i listopada. W tym tygodniu kilkusetmetrowe odcinki tras pod narty biegowe ułożone zostały już w regionie Helsinek. W Espoo usypano je z przechowywanego zeszłorocznego śniegu, zaś w Vantaa – po raz pierwszy w historii – z białego puchu produkowanego w specjalnym kontenerze.

Z Helsinek Przemysław Molik (PAP)

pmo/ mal/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera