Sztuczna inteligencja pomoże w tworzeniu nowych zapachów

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Sztuczna inteligencja ma zrewolucjonizować prace nad nowymi zapachami. Skutkiem ma być nie tylko usprawnienie i projektowanie, ale także otwarcie drogi do spersonalizowanych perfum.

Naukowcy z Tokijskiego Instytutu Naukowego opracowali sposób na szybkie stworzenie zamierzonego zapachu bez żmudnych prób i błędów, wykorzystując sieci neuronowe do przewidywania profili zapachowych, na podstawie różnorodnych danych sensorycznych.

„Zakładaliśmy, że głębokie sieci neuronowe, po połączeniu z chemią i nauką o zapachach, mogą dostarczyć nowych wglądów w rozwój zapachów. Badanie przeprowadziliśmy, analizując dane ze spektrometrii masowej 180 olejków eterycznych, co pozwoliło na uzyskanie wszechstronnego zrozumienia ich składników zapachowych. Te dane zostały następnie użyte do treningu sieci zaprojektowanej do przewidywania zapachów na podstawie składu. Sieć użyła wielu warstw zoptymalizowanych w celu uchwycenia skomplikowanych zależności między składnikami i wynikającymi z nich zapachami” – tłumaczy prof. Takamichi Nakamoto, autor badania opisanego na łamach magazynu „Scientific Reports”.

SI potrafiła odtwarzać znane zapachy i generować nowe. Jej skuteczność została potwierdzona przez panel ekspertów. Najlepiej radziła sobie przy tym z zapachami o kwietnym charakterze, a najsłabiej – o drzewnym.

Badanie pokazuje liczne korzyści z zastosowania SI w projektowaniu zapachów.

Sztuczna inteligencja może znacznie skrócić czas i koszty związane z ich opracowywaniem, usprawniając zarówno analizę chemiczną, jak i oceny sensoryczne – tłumaczą naukowcy.

Dodatkowo eksperyment pokazał, że dzięki SI tworzenie zapachów staje się skalowalne, umożliwiając dostosowanie procesu do różnych potrzeb rynkowych i wymagań konsumentów.

Co jednak zdaniem naukowców najważniejsze, SI otwiera innowacyjne możliwości, pozwalając na tworzenie nowych, unikalnych profili zapachowych, które mogłyby nie zostać odkryte tradycyjnymi metodami.

"W miarę jak modele sieci będą się rozwijać, mogą umożliwić tworzenie spersonalizowanych zapachów dostosowanych do indywidualnych preferencji. Poza tym, podejście to może zostać rozszerzone na inne dziedziny sensoryczne, takie jak smak, gdzie podobne metody mogłyby być użyte do tworzenia spersonalizowanych profili smakowych" – mówi prof. Nakamoto.(PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcom udało się zamienić komórki nowotworowe z powrotem w normalne

  • Fot. Adobe Stock

    Wirus opryszczki może sprzyjać chorobie Alzheimera

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera