Łódź/ Politechnika Łódzka uzyskała 2 mln zł z UE na opracowanie nowatorskiej technologii wypieku pieczywa

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Badacze z Politechniki Łódzkiej we współpracy z firmą BioStar PPHU Witold Krusz uzyskali 2 mln zł unijnej dotacji na opracowanie nowatorskiej technologii przygotowania i odroczonego wypieku wysokiej jakości pieczywa na zakwasie.

O docenieniu naukowców w konkursie ogłoszonym przez Centrum Obsługi Przedsiębiorcy i przyznaniu przez Urząd Marszałkowski w Łodzi dotacji unijnej w wysokości 2 mln zł poinformowała w poniedziałek rzeczniczka PŁ dr inż Ewa Chojnacka.

Z uwagi na interdyscyplinarny charakter badań zaangażowani są w nie badacze z dwóch wydziałów: Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska, którzy współpracują z firmą BioStar, zajmującą się produkcją maszyn piekarskich.

"Naszym celem jest opracowanie nowatorskiej technologii przygotowania podmłody oraz odroczonego wypieku pieczywa pszennego. Podmłoda to tradycyjny zaczyn używany do wypieku chleba, natomiast odroczony wypiek pieczywa to technologia umożliwiająca opóźnienie lub wydłużenie czasu fermentacji ciasta. Skupimy się na zaprojektowaniu urządzenia, które umożliwi szybkie nawilżenie mąki oraz właściwe wymieszanie składników podmłody, a także wprowadzenie aktywnych kultur drobnoustrojów do środowiska. Dodatkowo zostaną dobrane odpowiednie warunki procesów mieszania i fermentacji, uwzględniając niskotemperaturowe procesy charakterystyczne dla odroczonego wypieku" - wyjaśniła dr hab. inż. Joanna Berłowska, koordynująca projekt.

Uczestnicy projektu zaplanowali cztery etapy badań: opracowanie innowacyjnej metody przygotowania podmłody, zaprojektowanie urządzenia do mieszania składników pod wysokim ciśnieniem wody, ocenę fizykochemicznych i sensorycznych właściwości pieczywa, optymalizację konstrukcji mieszadła dla produkcji demonstracyjnej, z uwzględnieniem odroczonego wypieku.(PAP)

agm/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Źródło: WAT

    Nowa stal z drukarki MEX analizowana na potrzeby lotnictwa i obronności

  • Fot. materiały prasowe AGH

    Kraków/ Satelita skonstruowany przez studentów AGH we wtorek zostanie wyniesiony na orbitę

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera