Wrocław/ Naukowcy opracowali etykiety na produkty spożywcze reagujące na zmianę temperatury czy wilgotności

Na zdjęciu dr Bartłomiej Potaniec. Fot. materiały prasowe
Na zdjęciu dr Bartłomiej Potaniec. Fot. materiały prasowe

Etykiety reagujące na zmianę temperatury czy wilgotności, które mogą być umieszczane na produktach spożywczych, lekach oraz elektronice, opracowali naukowcy z wrocławskiego instytutu Łukasiewicz – PORT (Polski Ośrodek Rozwoju Technologii).

Etykiety sensoryczne opracowane przez wrocławskich naukowców mogą mieć kształt nalepek, które będą umieszczane na produktach spożywczych, lekach czy wrażliwej na zmiany wilgotności elektronice.

„Etykiety sensoryczne pokrywamy na przykład barwnikami termochromowymi, które zmieniają kolory pod wpływem temperatury. Konsument widząc określoną barwę na etykiecie otrzymuje informację czy ten produkt jest przechowywanych w prawidłowej temperaturze czy też nie” – powiedział PAP dr Bartłomiej Potaniec, kierujący zespołem badawczym we wrocławskim instytucie Łukasiewicz – PORT, który opracował etykiety sensoryczne.

Zastosowanie innych barwników naniesionych na etykiety pozwala zbadać, czy produkt był przewożony lub jest przechowywany w odpowiedniej wilgotności, co jest istotne w przypadku elektroniki. Tu również informacja dla konsumenta przekazywana jest za pomocą kolorów.

Dr Potaniec zwrócił uwagę, że dziś od 10 do 20 proc. żywności trafia do kosza z powodu przekroczenia daty ważności. „Nasze etykiety pomogą ograniczyć te straty, bo będą informować o warunkach przechowywania – temperaturze, wilgotności i czasie. Dzięki temu konsument bez trudu oceni, czy produkt nadaje się do spożycia” – powiedział naukowiec.

Etykiety sensoryczne mogą być szczególnie atrakcyjne dla przemysłu farmaceutycznego, gdzie bardzo ważne są warunki, w jakich przechowywane są leki.

Naukowcy w Łukasiewicz – PORT pracują obecnie nad rozszerzeniem zakresu temperatur, które można monitorować za pomocą etykiet. „Osiągnęliśmy poziom około plus 50 st. Celsjusza oraz minus 30 st. Celsjusza. Wyzwaniem jest jednak osiągnięcie minus 80 st. Celsjusza, bo to temperatura, w której przechowuje się tkanki, odczynniki i enzymy szczególnie wrażliwe na temperaturę, transportowane na suchym lodzie” – wskazał naukowiec.

Dodał, że dzięki rozszerzeniu zakresów, w których etykiety sensoryczne będą mogły robić pomiary, będzie można szybko sprawdzić, czy próbki materiału biologicznego trafiające m.in. ze szpitali do laboratoriów były transportowane w wymaganych warunkach oraz czy nie doszło do ich uszkodzenia podczas transportu.(PAP)

Nauka w Polsce

pdo/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 18.11.2024. PAP/Marcin Obara

    Dr hab. Przegalińska: narzędzia AI pozostaną w polityce na dobre i na złe

  • Fot. Adobe Stock

    Badacze z Uniwersytetu Łódzkiego opracowali wyjątkowy olej sezamowy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera