
Słodziki stosowane jako zamienniki cukru w żywności i napojach nie są obojętne dla mózgu, mogą przyspieszyć jego starzenie się nawet o ponad 1,5 roku – sugerują przeprowadzone w Brazylii obserwacyjne badania, opublikowane przez pismo „Neurology”.
Różnego typu słodziki, takie jak aspartam, sacharyna, erytrytol czy ksylitol, nadają produktom spożywczym słodki smak bez kalorii lub w minimalnych ilościach. Zawierające je napoje lub inne wyroby reklamowane są jako pozbawione kalorii. Poleca się je osobom będącym na diecie, z cukrzycą lub dla ochrony zębów przed próchnicą.
Z badań specjalistów Uniwersytetu Sao Paulo wynika, że słodziki mogą o 62 proc. przyśpieszyć starzenie się mózgu u osób, które spożywają średnio 191 miligramów dziennie tych substancji słodzących, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. – Oznacza to, że mózg takich osób może się postarzeć o 1,6 lat szybciej – twierdzi główna autorka tego opracowania prof. Claudia Kimie Suemento, dyrektor ośrodka prowadzącego badania nad starzeniem się w Sao Paulo.
W przypadku osób spożywających umiarkowane ilości słodzików, czyli 66 mg dziennie, ich mózg postarzał się o 1,3 lata wcześniej, w porównaniu do tych, którzy konsumowali najmniejsze ich ilości, czyli 20 mg dziennie. Wskazują na to badania prawie 13 tys. Brazylijczyków w wieku od 35. do 75. roku życia, prowadzone w ramach Brazilian Longitudinal Study of Adult Health.
Specjalistka zastrzega, że są to jedynie badania obserwacyjne. – Nie mogę powiedzieć, że sztuczne słodziki są przyczyną spadku zdolności umysłowych. Wiemy jednak, że są one z nimi kojarzone – zaznacza.
Dr Thomas M. Holland z Instytutu Badań nas Starzeniem się na Uniwersytecie Rush w Chicago twierdzi w komentarzu do badań, że używanie słodzików w napojach i żywności może wprowadzać w błąd, szczególnie dotyczy to tych reklamowanych jako „zdrowa” alternatywa.
International Sweeteners Association (ISA), organizacja zrzeszająca producentów i użytkowników słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii, w wypowiedzi dla CNN wyjaśnia, że słodziki są bezpiecznym i skutecznym sposobem zmniejszania spożycia cukru oraz kalorii, co ma szczególne znaczenie u osób z otyłością oraz cukrzycą typu 2. „Bezpieczeństwo słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii potwierdzają czołowe autorytety zajmujące się zdrowiem” – podkreśla się w informacji prasowej.
Prof. Claudia Kimie Suemento przyznaje, że potrzeba więcej badań, by potwierdzić ustalenia jej zespołu. Wskazuje jednak, że przyspieszone starzenie się mózgu zauważono u osób przed 60. rokiem życia, które spożywały większe ilości produktów zawierających słodziki. W przypadku osób starszych, powyżej 60 lat, takiej zależności nie stwierdzono.
– Sugeruje to, że największy wpływ na zdrowie mózgu ma dieta przestrzega w średnim wieku, kilkadziesiąt lat oprzęd ewentualnym pojawieniem się objawów pogorszenie się sprawności umysłowej – stwierdza.
Według dr. Stanleya Hazena, dyrektora Centrum Diagnostyki i Prewencji Chorób Kardiowaskularnych w Clevelend Clinic Lerner Research Institute, badania brazylijskie, jak również te przeprowadzone przez jego zespół oraz inne ośrodki kwestionują w dłuższym okresie bezpieczeństwo stosowania słodzików.
Zbigniew Wojtasiński (PAP)
zbw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.