Toksykolog: eksperymenty z muchomorami mogą skończyć się tragicznie

Suszone kapelusze Amanita muscaria, Adobe Stock
Suszone kapelusze Amanita muscaria, Adobe Stock

Spożywanie muchomorów, w tym odmian uznawanych w internecie za nieszkodliwe lub psychodeliczne, może prowadzić do ciężkich zatruć, zapaści krążeniowej i oddechowej, a nawet śmierci – ostrzegła prof. Natalia Pawlas. Poradziła, by nie zbierać grzybów, których się nie zna.

Specjaliści od toksykologii alarmują, że w mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej nagrań i artykułów namawiających internautów do eksperymentowania z grzybami, w tym do spożywania odmian uznawanych za nieszkodliwe lub psychodeliczne. Jednym z popularnych trendów jest spożywanie w różnych postaciach muchomorów czerwonych.

Prof. Natalia Pawlas, kierująca Oddziałem Toksykologii w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. św. Barbary w Sosnowcu, powiedziała, że wśród muchomorów są gatunki śmiertelnie trujące, jak muchomor sromotnikowy, dziś nazywany zielonawym, oraz toksyczne – muchomor czerwony i plamisty.

– Czerwieniejący uchodzi za jadalny, ale ryzyko pomyłki jest zbyt duże, by eksperymentować – podkreśliła prof. Pawlas.

Regularne przyjmowanie nawet bardzo małych dawek może sprawić, że organizm się od nich uzależni. To z kolei może powodować poważne problemy zdrowotne, ponieważ substancje te stają się toksyczne i mogą uszkadzać m.in. wątrobę i nerki.

– Z punktu widzenia zdrowego rozsądku promowanie spożywania muchomorów nie jest mądre, a ich zażywanie może doprowadzić do tragedii – zaznaczyła.

W sosnowieckim ośrodku w ostatnich latach hospitalizowano kilka osób po przypadkowym spożyciu muchomorów.

– W tym roku mieliśmy pacjentkę po spożyciu muchomora sromotnikowego, w ubiegłym – pacjentkę po muchomorze czerwonym i pacjenta po muchomorze plamistym. Wszyscy trafili do nas w ciężkim stanie, część wymagała wentylacji mechanicznej i wspomagania krążenia – powiedziała prof. Pawlas.

Objawy zatrucia mogą obejmować silne pobudzenie, zaburzenia świadomości, a także zapaść oddechową i krążeniową.

Efekt spożycia muchomora pojawia się z opóźnieniem 20–30 minut. Brak natychmiastowych objawów może skłonić osobę do zażycia kolejnej dawki, co spotęguje działanie toksyn na organizm i zwiększy ryzyko przedawkowania.

Toksykolożka zaznaczyła, że nawet doświadczeni grzybiarze mogą nie odróżnić niebezpiecznych odmian od jadalnych, co w praktyce może skończyć się hospitalizacją lub śmiercią.

– Apeluję do wszystkich, którzy wybierają się do lasu: nie zbierajcie grzybów, których nie znacie. Jeden muchomor może zniszczyć życie. Na pewno się nim nie najemy, a skutki mogą być tragiczne – ostrzegła profesor. (PAP)

jms/ joz/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy współautorami narzędzia kryminalistycznego, które odczytuje wiek z DNA

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/Pierwsze w Polsce zabiegi krioablacji pierwotnego raka płuca w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera