Dieta bogata w soję może wzmacniać kości kobiet

Źródło: Fotolia
Źródło: Fotolia

Białko zawarte w soi może przeciwdziałać negatywnemu wpływowi, jaki menopauza wywiera na zdrowie kości oraz na metabolizm kobiet - odkryli naukowcy University of Missouri. Co więcej, uważają oni, że białko to może mieć również dobroczynny wpływ na wytrzymałość kości u pań młodszych, które jeszcze nie weszły w wiek menopauzalny.

Praca na ten temat pojawiła się w czasopiśmie „Bone Reports” (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352187218300305?via%3Dihub).

Jak przypominają autorzy badania, osteoporoza, zmniejszona aktywność fizyczna oraz przyrost masy ciała są poważnymi problemami zdrowotnymi kobiet w okresie menopauzy. „Tymczasem my odkryliśmy, że wszystkie kobiety mogą polepszyć wytrzymałość swoich kości dodając do diety trochę produktów na bazie soi, takich jak tofu i mleko sojowe - mówi prof. Pamela Hinton, główna autorka badania. - Wierzymy również, że dieta oparta na soi może poprawić ogólny metabolizm kobiet po menopauzie".

Prof. Hinton wraz z prof. Victorią Vieira-Potter, współautorką pracy, badała wpływ diety opartej na soi i na kukurydzy na specjalnie przygotowane szczury laboratoryjne. Połowę zwierząt poddano operacji usunięcia jajników, aby zasymulować warunki hormonalne podobne do tych, jakie panują w organizmach kobiet po menopauzie. Zwierzętom ograniczono też aktywność fizyczną. Druga grupa szczurów - z prawidłowo funkcjonującymi jajnikami - stanowiła kontrolę. Następnie porównano wpływ diety bogatej w soję i ubogiej w soję (za to opartej na kukurydzy) na wytrzymałość kości i funkcje metaboliczne zwierząt w obu grupach.

Wcześniejsze badania wykazały, że szczury są dobrymi modelami do takich badań. Dlatego sprawdzenie, w jaki sposób różne źródła białka w diecie, w tym wypadku soja, wpływają na metabolizm i zdrowie kości u szczurów po i bez owariektomii, może pomóc lepiej zrozumieć, jak różne rodzaje diet mogą wpływać na zdrowie kobiet na każdym etapie życia.

Okazało się, że kości piszczelowe szczurów, które były karmione soją, były wyraźnie mocniejsze niż piszczele zwierząt karmionych dietą na bazie kukurydzy. I to niezależnie od poziomu hormonów jajników. Ponadto naukowcy odkryli, że dieta na bazie soi poprawia również funkcję metaboliczną szczurów - zarówno tych z jajnikami, jak i bez nich.

„Podsumowując: nasze badanie wykazało, że kobiety mogą poprawić wytrzymałość swoich kości poprzez dodanie do diety produktów na bazie soi - mówi prof. Hinton. - Co ważne, wcale nie trzeba spożywać soi tak dużo, jak ma to miejsce w typowych azjatyckich dietach. Wystarczy dodać do codziennego jadłospisu nieco tofu lub innego produktu sojowego, np. jednego z produktów dostępnych na półkach z żywnością dla wegetarian, aby skutecznie wzmocnić kości”.

PAP - Nauka w Polsce

kap/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Komórki macierzyste mogą uratować koralowce

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera